Når rett-fra-levra blir til HonestThinking

Plasserer Klassekampens redaktør «venstresidas dagsavis» nært opp til en reaksjonær høyreside i politikken i sitt forsvar for folket?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I EUROPEISK sammenheng er det tidligere så markerte skillet mellom høyre og venstre i politikken langt på vei erstattet av skillet mellom folket og eliten. Begge sidene etterlyser mer demokrati, men de opererer med to forskjellige demokratibegreper, basert på ulike ideer om folket. Mens den ene siden forstår folket som et nasjonalt, identitetsbasert fellesskap (etnos), hevder den andre siden at demokratiet må løsrives fra nasjonale fellesskap, og i stedet forankres i folket som politisk kategori (demos), bestående av frie individer som deltar aktivt i politiske prosesser. Da EU-grunnloven ble nedstemt i Frankrike og Nederland, var skillelinjen mellom folket som identitetsbasert kategori og folket som politisk kategori spesielt tydelig, der begge sidene beskyldte hverandre for å undergrave demokratiet. Det er kanskje ikke så rart at innvandring og integrering er et sentralt tema i denne debatten, all den tid etnisk og religiøst mangfold utfordrer det nasjonale fellesskapet. Forsvarerne av mangfold, den kosmopolitiske eliten, beskyldes for å bidra til demokratiets undergang, like mye som innvandrerne selv, mens eliten - på sin side - beskylder motstanderne sine for å være populister, nasjonalister og rasister.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer