KJELTRING: Ordføreren i den lille italienske byen Boscotrecase måtte stenge de fleste kommunale kontorene fordi politiet hadde arrestert halvparten av de ansatte. Video: Politiet Vis mer

Når sånn omtrent halvparten later som om de jobber

Ordføreren i den lille italienske byen Boscotrecase måtte stenge de fleste kommunale kontorene fordi politiet hadde arrestert halvparten av de ansatte. Merkelig, syns Einar Hagvaag.

Kommentar

De arresterte var nemlig arrestert for jobbskulking. De kom jo ikke på jobb uansett.

Politikorpset Carabineri hadde i ukevis etterforsket de ansatte i rådhuset Boscotrecase, en by med ti-elleve tusen innbyggere 20 kilometer sørøst for Napoli. Med skjult kamera hadde politiet filmet de ansatte når de kom med sine magnetiske kort for å stemple inn på jobb. Og så dro de igjen, enten hjem, ut på byen eller til en annen betalt jobb. Noen hadde med seg kortene til mange ansatte, som altså ikke dukket opp på arbeidsplassen i det hele tatt.

Et av politiets opptak viser en mann som ser et kamera og forsøker å ødelegge det med noe som likner en vaskekost. Så tar han en pappkasse over hodet for å skjule seg før han stempler inn med to kort.

Politiet avslørte rundt to hundre tilfeller av jobbskulking, hvor 30 personer var innblandet. 23 av de ansatte ble arrestert tirsdag. De er anklaget for svindel mot offentlig myndighet. Blant de arresterte er sjefen for trafikk-politiet og kommunekassereren.

- Jeg må trolig stenge rådhuset, sier ordfører Pietro Carotenuto, som ble valgt for en måned sia.

PAPPSKALLE?: Et av politiets opptak viser en mann som ser et kamera og forsøker å ødelegge det med noe som likner en vaskekost. Så tar han en pappkasse over hodet for å skjule seg før han stempler inn med to kort. Foto: Politiet
PAPPSKALLE?: Et av politiets opptak viser en mann som ser et kamera og forsøker å ødelegge det med noe som likner en vaskekost. Så tar han en pappkasse over hodet for å skjule seg før han stempler inn med to kort. Foto: Politiet Vis mer

Spørsmålet er bare: Var det ingen i rådhuset i den vesle byen som ofte syntes det var veldig få på jobb? Og er det ikke unødig drastisk å stenge kontorer bare fordi de ansatte er arrestert, når de til vanlig heller ikke var å finne der?

Jobbskulking er ganske utbredt i Italia og langtifra noe nytt. Skulkerne kalles «fanulloni» (sammentrekking av «de som gjør null/ingenting»). I Spania kalles det samme for «la chaqueta» («jakka»), fordi skulkerne hang ei jakke på kontorstolen og tilsynelatende bare var i et møte et annet sted eller på do et øyeblikk. I Brasil kalles skulkerne for «maharaja», etter de indiske småkongene.

I San Remo på Rivieraen drev Finanspolitiet etterforsking av de kommunalt ansatte fra 2013 til de i oktober i fjor siktet 196 av de 528 ansatte for jobbskulking. 35 personer ble satt i husarrest inntil videre.

Med de samme metodene som i Boscotrecase avslørte de blant annet to ansatte som hadde sendt konene sine for å stemple inn på jobb, mens de var opptatt med andre gjøremål. En annen ansatt var på lang padletur i kano, mens han dag for dag tilsynelatende hadde stemplet inn på jobb. Flere stemplet inn for så å gå ut i byen for å gjøre innkjøp eller for å spille tennis eller fotball.

SAN REMO: Det mest absurde opptaket fra San Remo viste en navngitt politimann som kom i undertøyet for å trekke sitt magnetiske kort og så dro hjem igjen. Foto: Politiet
SAN REMO: Det mest absurde opptaket fra San Remo viste en navngitt politimann som kom i undertøyet for å trekke sitt magnetiske kort og så dro hjem igjen. Foto: Politiet Vis mer

Det mest absurde opptaket fra San Remo viste en navngitt politimann som kom i undertøyet for å trekke sitt magnetiske kort og så dro hjem igjen.

Ved et kunstmuseum i Roma er ni ansatte permittert for jobbskulking inntil deres endelige skjebne er avgjort.

Et tilfelle som har vakt stor oppsikt handler om bypolitiet i Roma. Nyttårskvelden var 83,5 prosent av politifolkene borte fra jobb. De hadde meldt seg sjuke.

Nå vil statsminister Matteo Renzi rydde opp og reformere offentlige etater.

- Vi har sett tilfeller av galskap, som i San Remo, der det var en som stemplet inn i undertøy og så forsvant, sa statsministeren da han nylig kunngjorde harde tiltak.

Han vil bruke «jernhånd» mot alle «fanulloni» - og sjefene deres. Med den nye reformen skal skulkere få sparken på 48 timer. Hittil har det gjennomsnittlig tatt 102 dager å få sparket en skulker. Og den sjefen som ikke sparker en skulker innen 48 timer, skal sjøl sparkes innen 48 timer.

Det fantes mye visdom og samfunnsinnsikt i «Supperådet» til Harald Heide-Steen jr. og Rolf Wesenlund.

- Hvor mange er det som arbeider her?

- Ja, omtrent halvparten.