Når satiren treffer blink

«Kampen for tilværelsen»

Livet er en kamp: Dramaserien "Kampen for tilværelsen" gir et humoristisk skråblikk på hvordan vi har det i Norge i dag - egentlig. Vi er tilsynelatende vellykkede og fornøyde her på toppen av verden, og likevel er livet en kamp. Hva skjer når man er på et nivå hvor problemer egentlig ikke burde finnes? Jo, man begynner å lage sine egne. Foto: Thomas Ekstrom/NRK Drama
Livet er en kamp: Dramaserien "Kampen for tilværelsen" gir et humoristisk skråblikk på hvordan vi har det i Norge i dag - egentlig. Vi er tilsynelatende vellykkede og fornøyde her på toppen av verden, og likevel er livet en kamp. Hva skjer når man er på et nivå hvor problemer egentlig ikke burde finnes? Jo, man begynner å lage sine egne. Foto: Thomas Ekstrom/NRK Drama Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Kampen for tilværelsen» er ny norsk dramatikk. Handlingen utspiller seg midt i Bourdieu-beltet: på Ullevål Hageby. Der bor øvre velutdannede middelklasse i boliger som er dyre nok til at stadig nye oppussingsprosjekter virker billige, men hvor boligene samtidig er så små at det ikke er plass til au pair.

Hagebyen er en kulisse, det er den urbane norske tilstanden som blir skildret.Det skjer dels gjennom øynene på vår polske arbeiderklasse.

Vi følger lingvisten Tomasz fra Polen (her snakker vi om diakron lingvistikk, selvsagt) på jakt etter hans mulige norske far. Tomasz vil presentere en regning på alt faren har spart på ham, siden han aldri har fått noe som helst.

Faren vet jo neppe at han finnes. Det tar ikke lang tid før Tomasz er snekker - det viser jeg at polakkene bor i en hemmelig kjellerverden under Ullevål Hageby.

Ta deg en bolle På overflaten bor nordmennene. De har boliger som er langt ryddigere enn privatlivene. Åpningsvignetten er et ekko fra David Lynch «Blue Velvet».

Et barn mister en bolle i det frodige grønne gresset, og så ser vi i oppspeedet film hvordan bollen tørker inn og råtner bort.Her er paret som skal skilles, men som venter på at tallet skal gå inn: De trenger et gitt antall millioner for boligen før de har råd til å skille lag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer