Når satiren treffer blink

«Kampen for tilværelsen»

Livet er en kamp: Dramaserien "Kampen for tilværelsen" gir et humoristisk skråblikk på hvordan vi har det i Norge i dag - egentlig. Vi er tilsynelatende vellykkede og fornøyde her på toppen av verden, og likevel er livet en kamp. Hva skjer når man er på et nivå hvor problemer egentlig ikke burde finnes? Jo, man begynner å lage sine egne. Foto: Thomas Ekstrom/NRK Drama
Livet er en kamp: Dramaserien "Kampen for tilværelsen" gir et humoristisk skråblikk på hvordan vi har det i Norge i dag - egentlig. Vi er tilsynelatende vellykkede og fornøyde her på toppen av verden, og likevel er livet en kamp. Hva skjer når man er på et nivå hvor problemer egentlig ikke burde finnes? Jo, man begynner å lage sine egne. Foto: Thomas Ekstrom/NRK DramaVis mer

(Dagbladet): «Kampen for tilværelsen» er ny norsk dramatikk. Handlingen utspiller seg midt i Bourdieu-beltet: på Ullevål Hageby. Der bor øvre velutdannede middelklasse i boliger som er dyre nok til at stadig nye oppussingsprosjekter virker billige, men hvor boligene samtidig er så små at det ikke er plass til au pair.

Hagebyen er en kulisse, det er den urbane norske tilstanden som blir skildret.Det skjer dels gjennom øynene på vår polske arbeiderklasse.

Vi følger lingvisten Tomasz fra Polen (her snakker vi om diakron lingvistikk, selvsagt) på jakt etter hans mulige norske far. Tomasz vil presentere en regning på alt faren har spart på ham, siden han aldri har fått noe som helst.

Faren vet jo neppe at han finnes. Det tar ikke lang tid før Tomasz er snekker - det viser jeg at polakkene bor i en hemmelig kjellerverden under Ullevål Hageby.

Ta deg en bolle På overflaten bor nordmennene. De har boliger som er langt ryddigere enn privatlivene. Åpningsvignetten er et ekko fra David Lynch «Blue Velvet».

Et barn mister en bolle i det frodige grønne gresset, og så ser vi i oppspeedet film hvordan bollen tørker inn og råtner bort.Her er paret som skal skilles, men som venter på at tallet skal gå inn: De trenger et gitt antall millioner for boligen før de har råd til å skille lag.

Her ser vi i detalj den tause og ikke fullt så tause diskusjonen mellom ektefellene når det uunngåelige spørsmålet har dukket opp: Ungene vil ha hund. 

Her er legen som burde fått empati på blå resept, her ser vi de pinligste samtaler over rødvinsglassene. Sjelden ser vi så mye velformulerthet komme til kort: Dette er virkelig beretningen om våre skravlende klasser.

Selvvalgte lidelser Manusforfatterne Erlend Loe, Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannessen gir liv til et folk som de tidligere har beskrevet som så privilegerte at de kan velge sine problemer selv.

Kontrasten til polakkene nedenunder er krystallklar, men ikke moralsk.Manusforfatterne klarer også å dreie litt på skikkelsene fra episode til episode, vi ser stadig nye fasetter.

Det overrasker, men uten at troverdigheten svekkes. De bruker et praktlag med skuespillere, den lange rollelista gjør serien rik på skikkelser uten at blir for forvirrende. Det er godt gjort.

Serien klarer også å ta passe underlige elementer inn i handlingen slik at vi aksepterer dem: En død elg, en valps uvanlige bortgang, en klarsynt kvinne. Hun er god i senga, for hun vet på forhånd hva den andre liker.

I dette landskapet faller det nærmest naturlig at den diakrone lingvisten ender opp med å bruke sitt kjønnsorgan som målestokk i kjøkkenoppussingen.

Livet utenfor På et vis handler historiene om å passe inn eller være utenfor: Polakkene står utenfor det norske samfunnet, Tomasz står utenfor håndverkermiljøet, en rekke familiemedlemmer står utenfor sine familier, og noen står til og med utenfor seg selv. Det er som de har glemt nøkkelen hjem.

Det interessante er så se om dette skarpe satiriske snittet inn i hovedstadens familieliv og verdier er noe resten av landet kan gjenkjenne seg i, eller om det blir nok et lag med fremmedhet. 

Det som er sikkert er at NRK, konseptuell regissør Marit Moen Aune og manusforfatterne har lyktes svært godt i en svært vanskelig form.Nå får vi åtte episoder, det er allerede bestilt filmet åtte episoder til. De kan vi trygt glede oss til, vi som liker å gjenkjenne naboens svakheter.