Når sex ikke er sex

Er sex også oralsex og gjensidig onani?, spør kronikkforfatteren.

BOKAKTUELL: Misjonssambandets Espen Ottosen har skrevet boka «Mine homofile venner». «Et prosjekt spesialkonstruert for at noen skal kunne føle seg bedre på bekostning av andre», mener Dag Øistein Endsjø.
BOKAKTUELL: Misjonssambandets Espen Ottosen har skrevet boka «Mine homofile venner». «Et prosjekt spesialkonstruert for at noen skal kunne føle seg bedre på bekostning av andre», mener Dag Øistein Endsjø. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEKSUALITET: Når Misjonssambandets Espen Ottesen i boken Mine homofile venner forfekter at homofile ikke skal ha sex, er det relevant å spørre seg om dette heller ikke innebærer oralsex eller gjensidig onani.

For mange i de kristenkonservative miljøene i Ottesen kommer fra, regner ikke disse formene for sex alltid som sex.

En undersøkelse fra USA i 2003 viste at 27 prosent av en gruppe studenter som hadde underskrevet på et kristenkonservativ løfte om seksuelt avhold, mente de hadde holdt løftet ett år senere, selv om de hadde hatt oralsex i mellomtiden. De anså ikke dette som sex. En studie fra bedehus- og tensingmiljøer av teolog Åse Røthing viser at de samme holdningene finnes blant mange kristenkonservative i Norge.

Forbudet mot sex før ekteskapet betyr i praksis ofte bare at «alt annet enn det å ligge sammen» er lov. Kjærestepar kan gjerne «ta på hverandre til orgasme og sånn» uten at dette forstås som sex. En ung kvinne som er veldig klar på at hun ikke vil ha sex før ekteskapet, forteller for eksempel hvordan hennes guttekjæreste «ble overrasket over at jeg sugde ham, for eksempel ... nesten med en gang, vet du.»

DENNE BEGREPSBRUKEN utbasuneres likevel ikke fra prekestolene, men kommuniseres mer under hånden. Dette er rådene som gis mer diskré av kristne ungdomsledere. Ikke minst opprettholdes reglene av ungdommen selv gjennom dialog og praksis. Den amerikanske internettpastoren Bill McGinnis er en av få som snakker åpent om dette.

Som han forklarer, «dating med petting til oppnådd orgasme kan være en mulighet» for kristne som ikke ønsker sex før ekteskapet. Som så mange av de kristenkonservative kritikerne av Bill Clinton visste, løy han altså ikke da han sa «Jeg har aldri hatt sex med den kvinnen» selv om han hadde hatt oralsex og gjensidig onani med Monica Lewinsky. Han brukte bare begrepsapparatet han hadde vokst opp med som konservativ baptist.

Men Clinton glemte likevel én ting. Den kristenkonservative definisjonen på hva som er sex og ikke er sex, er fullstendig avhengig av om man er gift eller ikke.

Innenfor det kristenkonservative sexunivers, er altså de identiske handlingene både seksuelle og ikke-seksuelle. Den definerende
forskjellen avhenger av hvem du er. Om du er ugift, er det ikke sex. Om du er gift, er det sex.

GÅR VI TILBAKE TIL Espen Ottesens fremming av seksuelt avhold for homofile, blir det klart at den kristenkonservative
forståelsen av oralsex og gjensidig onani som noe som ikke er sex, like lite inkluderer homofile som Clinton. Mens homofil ungdom i de kristenkonservative miljøene stadig får høre hvordan de mest uskyldige uttrykk for deres kjærlighet fører dem rett til helvete, kan deres heterofile trosfeller bokstavelig talt suge og slikke seg gjennom ungdommen, uten en gang å miste jomfrudommen.

Ved å vri på definisjonen av hva som er sex, kan konservative kristne ikke bare skryte av sin egen seksuelle renhet. De
kan samtidig fordømme mennesker som gjør akkurat de samme handlingene, bare ikke med de rette personene.

DET STÅR RESPEKT AV ethvert menneskes valg om sexliv, så lenger man ikke skader andre eller kombinerer det med å fordømme andre. Som den seksuelt avholdne homofile prestelærer Bjørn Helge Sandvei, som er «opptatt av å møte dem
som ikke tenker som ham om disse spørsmålene, med respekt for deres rett til å velge annerledes.»

Ottesens overordnede prosjekt er derimot å vise at homofile som har sex, på ingen måte når opp mot avholdne homofile
eller heterofile generelt. Dette er et prosjekt spesialkonstruert for at noen skal kunne føle seg bedre, på bekostning av andre.

Men kanskje den åpne heterofile Espen Ottesen føler han trenger denne bekreftelsen av egen verdi. Som Paulus understreket,
burde kristne helst være fullstendig seksuelt avholdne. Og med det mente han helt klart heller ikke drive med oralsex og gjensidig onani. Heteroekteskapet, mente Paulus, er bare en annenrangs nødløsning for de som ikke klarer å styre seg og brenner over av begjær.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer