SKARP: Frp-leder Siv Jensen tok onsdag raskt ledelsen i de skarpe reaksjonene mot KrF. Foto: Christian Roth Christiansen
SKARP: Frp-leder Siv Jensen tok onsdag raskt ledelsen i de skarpe reaksjonene mot KrF. Foto: Christian Roth ChristiansenVis mer

Regjeringsbråk:

Når Siv snakker om kniver, er det alvor

Siv Jensen har tatt ledelsen over raseriet i eget parti. KrF trekker på skuldrene og spenner musklene. Erna Solbergs store prosjekt – en borgerlig flertallsregjering – går en urolig tid i møte.

Kommentar

Tillit er bunnstokken i ethvert politisk samarbeid. Partiene er skarpe interesseorganisasjoner med stor omsorg for sitt eget beste. Lederne skal skape politiske resultater, men også ta hensyn til partiets og sin egen framtid. Nærheten til velgerne må pleies. I et landskap med sprikende interesser må politikerne være kompromissvillige og rause overfor samarbeidspartnerne. Alle skal skinne. Sterke motsetninger og kriser må håndteres med kløkt. Dette krever sterkt lederskap, men også det kommer til kort om partiene ikke stoler på hverandre.

Derfor er det grunn til å merke seg hvor sterke ord Frp-leder Siv Jensen bruker om KrF etter vinslaget i Stortinget. Til NRK sa Jensen at hun ikke har den tilliten som trengs for å sette seg ned og diskutere viktige saker med KrF. Omtalen av KrFs samarbeid med opposisjonen om taxfreesalg var enda sterkere: «Samarbeid handler ikke om å stikke kniver i den man skal samarbeide med». Frp-lederen vil ikke sette seg ned og diskutere plattform for en utvidet regjering før luften er renset og det er bygd tillit.

URO I FRP: KrF møtes med klare advarsler fra flere i Fremskrittspartiet foran regjeringssonderingene. Partileder for KrF har ikke forståelse for de sterke reaksjonene. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

«Det kan jeg ikke gjøre på vegne av Fremskrittspartiet uten at jeg har tillit til at det skjer på en ordentlig måte», sa hun til NRK.

Det er ingen hemmelighet at det innad i Frp finnes betydelig skepsis til hvordan regjeringsprosjektet har utviklet seg. Kompromisser og politisk smidighet er ikke blant partiets historiske grunnverdier. Likevel er Siv Jensen aldri blitt alvorlig utfordret når det gjelder deltakelse i regjeringen Solberg. Stemmetallene i stortingsgruppa over budsjettforliket der ni stemte mot og tolv for, viser likevel at det er bevegelse i spørsmålet.

Nettopp derfor er det grunn til å merke seg at Siv Jensen raskt tok ledelsen i de skarpe reaksjonene mot KrF. Hun brukte til og med sterkere ord enn en regjeringsskeptiker som Christian Tybring-Gjedde. Det kan forstås i flere dimensjoner. Ingen kan være i tvil om at taxfree-saken var vinskvetten som fikk begeret til å renne over. I uke etter uke har KrF i direktesendte partimøter hamret løs på Frp, ofte med en sterk moralistisk tendens. Når Frp-folk opplever seg stemplet som moralsk mindreverdige, går det rett inn i forestillingen om elitens overhøyhet. Derfor blir reaksjonene så fylt av sterke følelser.

Samtidig handler det i høy grad om politikk. Frp har samarbeidet godt med Høyre i regjeringen, men med fire partier blir det trangt i ektesenga. Siv Jensen vil demonstrere Frp's politikk og makt foran regjeringsforhandlingene, og bruker anledningen til å advare KrF. En flertallsregjering er nok ønskelig, men ikke om prisen blir for høy. Frp vil sannsynligvis klare seg godt i opposisjon. Om KrF forliser på veien dit, vil nok heller ikke det bli oppfattet som en ulykke.

KrF knipser vekk reaksjonene i Frp som om det var et støvfnugg på prestekjolen. I torsdagens utgave av Klassekampen vil ikke KrFs Hans Fredrik Grøvan en gang utelukke at partiet kan gå inn for mistillit til regjeringen i saken om beredskap og Riksrevisjonens rapport. Noe mistillitsforslag det likevel ikke, men holdningen lover ikke godt for forhandlinger og samarbeid. I størrelse er KrF en mus, og selv noen brøl kan ikke endre det.

Styrkeforholdet bekreftes i det siste partibarometeret Ipsos har gjort for Dagbladet. Der er både KrF (3,3 prosent) og Venstre (3,6) under sperregrensen mens Frp går noe fram (12,8) og Høyre får en liten tilbakegang (23,1). Arbeiderpartiet går markant fram med 5,2 prosentpoeng til 31,2 prosent. Målt i antall representanter på Stortinget er det et markant rødgrønt flertall.

Erna Solberg har fått ros for å styre regjeringen som et samkjørt team der partiinteressene ikke får dominere. Imellom krever det riktignok at hun må opptre mer som mekler enn som leder («Jeg ville ikke uttrykt meg på den måten»). Skal hun realisere sin store visjon om en borgerlig flertallsregjering, må hennes lederevner strekke seg maksimalt. Hun må skape tillit der det i dag hersker grunnleggende mistillit.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.