DEBATT

Debatt: Barnedåp og barnets frihet

Når skal Den norske kirke rydde opp i urimelighetene?

Barn bør ikke bli pålagt medlemskap i ideologiske eller politiske organisasjoner.

FRIHET: Når det gjelder store livsvalg, som religiøs overbevisning eller valg av partner, er ikke dette et valg som foreldre skal gjøre, men barnet selv når det har blitt voksen, skriver artikkelforfatter.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
FRIHET: Når det gjelder store livsvalg, som religiøs overbevisning eller valg av partner, er ikke dette et valg som foreldre skal gjøre, men barnet selv når det har blitt voksen, skriver artikkelforfatter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Barnedåp har en lang tradisjon både i Norge og i Europa. Jeg regner meg selv som lutheraner, og ikke baptist. Likevel er religionsfrihet en viktig verdi for meg. Et spedbarn er ikke i stand til å ta egne, selvstendige valg, annet enn å skrike når det ikke får nok mat eller drikke. Derfor bør det heller ikke bli pålagt medlemskap i ideologiske eller politiske organisasjoner, før det selv kan forstå rekkevidden av dette, og stå for sitt eget valg.

I dåpen blir nyfødte «tvangsinnmeldt» i et trossamfunn, uten at de selv har gitt sin tilslutning til dette. I Norge er det ulovlig å tvangsinnmelde noen i en organisasjon eller klubb. Politiske ungdomspartier får derfor, ved ulike anledninger, kritikk for sine vervingsmetoder ovenfor barn og unge. De lover dem godteri, kortere skoledager osv. for å få dem som medlemmer.

Men når det gjelder kirken, med sine barne- og ungdomsleirer med forkynnelse og trosopplæring, noe som grenser til indoktrinering av barn i et religiøst trossamfunn, så er det greit. Hvorfor skal det være større forskjell på et medlemskap i kirken, enn i et politisk parti med en ideologi, eller en hvilken som helst annen klubb eller organisasjon?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer