KOMMENTARER

Norsk litteraturfestival:

Når skal denne forfatteren utgis på norsk?

Nina Burton er en fremragende, svensk essayist.

PÅ LILLEHAMMER: Den svenske poeten og essayisten Nina Burton (71) har skrevet fire bøker som skildrer Europa gjennom kulturelle reiser der hun følger forskjellige hovedspor. Foto: Nina Hansen
PÅ LILLEHAMMER: Den svenske poeten og essayisten Nina Burton (71) har skrevet fire bøker som skildrer Europa gjennom kulturelle reiser der hun følger forskjellige hovedspor. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I 1993 startet Nina Burton på et prosjekt som fortsatt pågår. Boka «Resans syster, poesien» bygger på en teori om at reisen og poesien står i forhold til hverandre. Gjennom en omfattende reise gjennom 11 land i Europa skildrer hun hvordan landenes poesi er uttrykk for den nasjonale kulturen. Og hvor forskjellig den er.

–I Frankrike fins bare sjelden naturskildringer i poesien. I Sveits derimot, med sine dramatiske landskap, er fjellene en del av den lyriske karakteren, forteller hun med stor entusiasme.

Nina Burton er på Lillehammer fordi hun er en av de nominerte til den store, nordiske sakprosakåringen som skal avsløres i dag. Hun har nok å ta av, men her er hun med boka «Den nya kvinnostaden - Pionjärer och glömda kvinnor under tvåtusen år» (2005), bok nummer to i hennes grensekryssende prosjekt.

Her krysser hun tid og rom for å undersøke et spørsmål som på Norsk Litteraturfestival er spissformulert slik: «Hvorfor finnes det så få kvinnelige genier?» Spørsmålet strekker seg tilbake til Burtons ungdom, da en lærer kom i beit da han skulle besvare spørsmålet: Hvorfor har det ikke eksistert noen kvinnelig Shakespeare eller Beethoven?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer