Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Netthets

Når skal hetsen ta slutt?

Det er lett å tenke at man bare må riste av seg netthets. Det er dessverre ikke like enkelt som man skulle tro.

NETTHETS: Voksne mennesker som bruker grove trusler og skjellsord er noe man må venne seg til hvis man engasjerer seg som ung i politikken i dag, skriver innleggsforfatteren. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NETTHETS: Voksne mennesker som bruker grove trusler og skjellsord er noe man må venne seg til hvis man engasjerer seg som ung i politikken i dag, skriver innleggsforfatteren. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

«Uansvarlig idiot. Du kan ikke noe om sånne ting. Når du blir litt tørr bak øra skjønner du også forhåpentligvis hvor hjerneskada du og resten av flokken din er.»

Aleksander Snarheim
Aleksander Snarheim Vis mer

«Politikere som deg har ikke noe i vår kommune å gjøre. Bare vit at det er enkelt å finne adressen din på nettet.»

«Ser at homsene fortsetter og spre galskapen sin her i landet.»

Dette er bare en promille av meldingene som har blitt sendt min vei, etter at jeg begynte å engasjere meg i politikken. Kommentarene kommer fra voksne mennesker, flere med barn på min egen alder, eller fra anonyme kontoer i sosiale medier.

Voksne mennesker som bruker grove trusler og skjellsord er noe man må venne seg til hvis man engasjerer seg som ung i politikken i dag. Man kan oppleve alt fra en liten vond kommentar til drapstrusler.

Det er lett å tenke at man bare må riste det av seg. Det er dessverre ikke like enkelt som man skulle tro.

Netthets fører til mye angst og uro. Når man gjentatte ganger opplever drøy netthets, kvier man seg for å synes og ytre meningene sine. Det gjelder i hvert fall meg. Hver gang vet jeg at de stygge meldingene kommer.

Jeg kjenner flere som har vurdert å gi seg i politikken på grunn av dette, og flere som har gjort det – utelukkende på grunn av netthets.

En liten kommentar her og der hadde ikke plaget meg. Problemet er mengden. Når du får 100 kommentarer på Facebook, 14 SMS-er og en telefon, der alle går ut på at du ikke burde leve, at du er dum eller hjerneskadet, så blir det til slutt et problem.

Verst går det ut over minoritetsgrupper. Er du for eksempel skeiv eller har en annen kulturell bakgrunn enn den gjengse hvite nordmann, handler det ikke lenger om hva du mener, men om hvem du er. Det blir brukt mot deg. Når du får spesifikke kommentarer om deg som menneske blir det også vanskeligere å takle.

Selv er jeg en del av LGBTQ+-samfunnet, og det er jeg stolt av. Mange mener at vi har kommet dit i Norge at alle legninger er fullt akseptert. Slik opplever ikke jeg det. Fra jeg begynte i politikken har jeg opplevd kommentarer og meldinger som kan beskrives som grove hatytringer, både privat og i det offentlige, spesielt etter at jeg begynte å ytre meg i mediene.

Når unge politikere som meg opplever dette, går det ikke bare utover oss selv - det går også utover andre unge og engasjerte, som ser hatet. Jeg har sett andre få hatkommentarer, og kjent hvordan det har påvirket min lyst til å ytre meg.

Politikere er mennesker som alle andre, og ord kan gjøre vondt. Ingen burde føle på en uro for å ytre meningene sine. Ingen burde få angst fordi de engasjerer seg. Netthets er mer skadelig enn mange tror, og spesielt for de yngste i politikken. Når skal det ta slutt, og når skal nettrollene og mobberne gi seg? Flere må tenke seg om før de kaster seg over tastaturet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!