DEBATT

Debatt: Menshygienedagen

Når skal vi begynne å ta kvinnehelsen på alvor?

Det er et mysterium for meg at vi ikke snakker mer om de store helsemessige utfordringene i verden, inkludert Norge, som har sammenheng med menstruasjonen.

#FreePeriod: Man regner med at 23 millioner jenter i India dropper ut av skolen årlig på grunn av mangel på sanitærprodukter. Av de som bruker tøyfiller som improviserte bind, får mange gjentatte infeksjoner, skriver innsenderen. Bilde fra en protest ved Downing Street i London i desember 2017. Foto: Nils Jorgensen / REX / NTB Scanpix
#FreePeriod: Man regner med at 23 millioner jenter i India dropper ut av skolen årlig på grunn av mangel på sanitærprodukter. Av de som bruker tøyfiller som improviserte bind, får mange gjentatte infeksjoner, skriver innsenderen. Bilde fra en protest ved Downing Street i London i desember 2017. Foto: Nils Jorgensen / REX / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I dag er det Menstrual Hygiene Day, eller menshygienedagen, en dag som vanligvis blir forbigått i stillhet i Norge. Hvorfor? Er det én ting vi burde snakke om, så er det jo mensen. Til enhver tid er det 330 millioner jenter og kvinner som blør. Man skulle tro at det var tilstrekkelig grunn til å ta en prat om konsekvensene vår månedlige fysiologiske blødning har.

Har du vært på butikken og tatt med deg en pakke bind eller tamponger, uten å tenke på prisen? Uten å sette egen sikkerhet i fare? Uten å sprekke matbudsjettet fordi du brukte mer enn dagsinntekten på bind? Eller kanskje har du tatt en varm dusj for å vaske vekk mensblod? Kanskje du er mann og slipper å forholde deg til mensen i det hele tatt.

Da er du privilegert. Dessverre er mensen noe som holder kvinner tilbake over hele verden.

I Nepal er chauupadi en gammel tradisjon, der menstruerende jenter og kvinner blir forvist til egne «menshytter». Hyttene, ofte uten vindu, oppvarming eller ventilasjon, medfører risiko for å fryse ihjel eller pådra seg livstruende infeksjoner. For ikke å snakke om risikoen for å bli voldtatt, når du som ung jente sover alene i en slik hytte. Regjeringen har nylig forbudt det, men på mange steder lever tradisjonen fortsatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer