REKORDMANGE AVSLAG: Om Raymond Johansen hadde kikket litt godt på alle tall, så ville han også sett, at det aldri har vært flere som har fått avslag på sin uføresøknad, skriver innsenderen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REKORDMANGE AVSLAG: Om Raymond Johansen hadde kikket litt godt på alle tall, så ville han også sett, at det aldri har vært flere som har fått avslag på sin uføresøknad, skriver innsenderen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

DEBATT

Uføretrygd

Når skal vi syke bli hørt?

Skjønner byrådslederen hva som kreves av utredning, behandling, avklaring og dokumentasjon, før en syk/skadet kan få igjennom en uføretrygd?

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den 11. juni kunne vi lese i Dagbladet at byrådsleder Raymond Johansen reagerer på at det er blitt så mange uføretrygdede, og derfor vil han blant annet gjøre det vanskeligere å bli ufør.

Igjen kommer dette sparket mot uføre og syke. Igjen er det de det skal strammes inn overfor, når tallene viser noe politikere ikke liker.

Når skal politikere forstå at tallene er et resultat og en konsekvens av den politikken som blir ført?

Om Raymond Johansen hadde kikket litt godt på alle tall, så ville han også sett, at det aldri har vært flere som har fått avslag på sin uføresøknad.

Skjønner byrådslederen hva som kreves av utredning, behandling, avklaring og dokumentasjon, før en syk/skadet kan få igjennom en uføretrygd?

Med nytt lovverk som kom i folketrygdloven, kapittel 11 om arbeidsavklaringspenger (AAP), så er det resultatet av dette vi ser i dag.

Begrunnelsen for lovendringen var at syke og skadede ble gående i passive AAP løp. Målet med lovendringen var å få flere fortere avklart og flere ut i arbeid.

Konsekvensen er flere på uføretrygd, færre i arbeid, og flere titusener som står med kr 0,- i inntekt, og som kastes ut i en karenstid på ett år uten noe å leve av. Syke blir henvist til økonomisk sosialhjelp og privat forsørging.

Dette lovverket gjør syke mennesker sykere. De blir fratatt sin trygghet og får ikke dekket sine grunnleggende behov.

Igjen så kommer riset fram med kravet om aktivitet og arbeid.

Når skal politikere forstå at det er systemene rundt den syke, det er noe galt med?

Når skal politikere forstå at det er lovverket som fratar syke en inntektssikring, som også gjør syke enda sykere. Nav-systemet som ofte svikter totalt. Nav som daglig bryter sitt eget lovverk, produserer ugyldige vedtak, svikter sin veiledningsplikt og oppfølgingsplikt. Overprøver legeerklæringer, misbruker sin maktposisjon og tvinger syke ut i aktivitet som gjør dem sykere. Men stiller du ikke, får du ikke mer penger.

Hver eneste gang tallene taler mot syke og uføre, så er det overfor denne gruppen det skal gjøres tiltak, med straff, ikke hjelp. Slik oppleves det.

Begynn å se på årsaken til at vi får så mange syke, både eldre og unge. Sett inn forebyggende tiltak.

Se å få rensket opp i Nav, de viser ingen vilje eller evne til å endre på noe som helst. De har ingen felles faglig plattform, og alt oppleves veldig vilkårlig i forhold til en sak. Dette er en etat som ofte oppleves nedbrytende, og syke mennesker mister den lille resthelsen de sitter igjen med gjennom nav.

Når skal vi syke bli hørt? Vi er lei av å bli pratet om, vi ønsker å bli pratet med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer