Vil styrke helsetjenestilbudet: Unge som ikke får hjelp vil fort henge etter faglig og kunne utvikle kroniske sosiale- og helseproblemer, skriver Marthe Strickert og Snorre Vikdal. Foto: Privat.
Vil styrke helsetjenestilbudet: Unge som ikke får hjelp vil fort henge etter faglig og kunne utvikle kroniske sosiale- og helseproblemer, skriver Marthe Strickert og Snorre Vikdal. Foto: Privat.Vis mer

Når skolehelsetilbudet er for lite, er det mange som sliter som ikke får hjelp

Venstre vil være ei vaktbikkje for å sørge for at Trondheim bruker alle pengene på det de skal, og at vi raskt når Helsedirektoratets norm.

Meninger

Etter normen til Helsedirektoratet skulle Trondheim kommune hatt 100 årsverk helsesøstre. I dag har vi kun 71 årsverk, og for å nå normen for helsesøstre må kommunen tilsette 29 nye årsverk. I tillegg er det behov for å styrke andre yrkesgrupper i skolehelsetjenesten, som fysioterapeuter.

Skolehelsetjenesten og helsestasjonene er våre viktigste lavterskeltilbud mot barn og ungdom. Når tilbudet er for lite, betyr det at mange som sliter ikke får hjelp. De vil fort henge etter faglig og kunne utvikle kroniske sosiale- og helseproblemer. Dette gir mye lidelse og er dårlig samfunnsøkonomi. En styrket skolehelsetjeneste vil også avlaste lærerne. Lærere er i dag også sosialarbeidere og byråkrater. Det er ikke slik Venstre vil ha det. Læreren skal ikke slutte å være en sosial omsorgsperson, men en styrking av skolehelsetjenesten kan frigjøre mer av lærernes tid til å være lærer.

Venstre har i lang tid hatt sterkt fokus på skolehelsetjenesten både på Stortinget og i Trondheim. I 2011 foreslo Venstre på Stortinget at man fra staten skulle bevilge statlige midler til 1000 nye helsesøstre i kommunene i løpet av fire år. Dette ble dessverre nedstemt av de rødgrønne. Men med regjeringsskiftet i 2013 har Venstre og KrF fått gjennomslag. For 2014 fikk vi bevilget 180 millioner kroner til styrking av helsestasjons- og skolehelsetjenesten. I statsbudsjettet for 2015 ble nye 200 millioner kroner bevilget. Av dette fikk Trondheim 6,4 millioner, men kun 4 millioner brukes til dette i 2015. De resterende 2,4 millionene går til kommunens øvrige tjenestetilbud. Dette er uakseptabelt!

I revidert statsbudsjett i mai fikk Venstre og KrF gjennomslag for nye 2,6 millioner til helsestasjonene og skolehelsetjenesten i Trondheim kommune. Totalt gir dette 9 millioner kroner fra staten i 2015. Venstre vil være ei vaktbikkje for å sørge for at Trondheim bruker alle pengene på det de skal, og at vi raskt når Helsedirektoratets norm.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.