- Når skytingen starter, spres alle

Etter å ha overlevd to afrikanske borgerkriger er Prince Nyantian Joe blitt filmskaper i Norge mot alle odds. Han tror dramaserien han lager om livet til papirløse flyktninger i Oslo, kan redde liv.

AMBISIØS: Prince Joe har overlevd to afrikanske borgerkriger. Nå er han filmskaper i Norge med en klar retning: - Ungdommer som drømmer om et bedre liv i Europa, må forstå hvordan det er å komme hit ulovlig, sier han. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg vil fortelle historier som er viktige for meg, innvandrere og det norske samfunnet. Norge har gitt meg mye. Jeg vil gi tilbake ved å fortelle, sier filmskaper Prince Nyantian Joe (36) til Dagbladet.

Hans aller første «møte» med Norge var i tropelandet Elfenbenskysten i Afrika, for rundt 25 år siden.

Han holdt en boks med nødproviant i hånda. Utenpå hermetikken fra FNs matvareprogram, full av makrell i tomat, sto det «NORWAY». Blikkboksen skulle vise seg å bli et kjølig frampek på et nytt voksenliv nært polarsirkelen.

Dramaserie om papirløse

PÅ SETT: Prince Joe har skrevet og regisserer dramaserien «The Shadows». Foto: Bikphotography
PÅ SETT: Prince Joe har skrevet og regisserer dramaserien «The Shadows». Foto: Bikphotography Vis mer
PÅ JOBB: Skuespiller Paul Louis instrueres av serieskaper Prince Joe. Foto: Bikphotography
PÅ JOBB: Skuespiller Paul Louis instrueres av serieskaper Prince Joe. Foto: Bikphotography Vis mer

Dagbladet møter Joe ved Youngstorget i Oslo sentrum. Han er skarpt kledd og smått nervøs. 36-åringen har sagt ja til å fortelle om TV-prosjektet «The Shadows» og hvordan hans ekstreme historie ledet ham til å bli filmskaper.

Se klipp fra serien øverst i artikkelen.

«The Shadows» (se faktaboks) er en dramaserie om livet til en av Norges minst belyste grupper, papirløse flyktninger. Mennesker i samfunnets blindsone.

- Jeg kom til Norge som flyktning gjennom FN, ikke ulovlig, men jeg kjenner afrikanere som har kommet hit som papirløse. Eller de velger å bo her ulovlig etter avslag. Hverdagen deres er en viktig ufortalt historie og ikke minst noe jeg ser på som en oppgave å opplyse om.

Like mye en advarsel

Joe vil at nordmenn skal forstå motivasjonen til og risikoen ved å leve slik, konstant med dårlige kort på hånda, usikkerhet og paranoia. Men å vise unge i Afrika hva mange går gjennom i Europa er like viktig, sier han. «The Shadows» er derfor like mye en advarsel som et innsidedrama.

- Ungdommer som drømmer om et bedre liv i Europa, må forstå hvordan det er å komme hit ulovlig. Det er virkelig ikke lett. Man får verken papirer, jobb eller et bedre liv. Bare reisen hit er lang og farlig.

- Jeg snakker med mange i Afrika som tror at alt er av gull i Norge, men forstår ikke at det er langt fra sannheten. At de får se hvordan papirløse lever her kan redde liv, sier Joe, som har film- og tv-utdanning fra Noroff og New York.

TØFF BRANSJE: Å skaffe midler til «The Shadows» har vært vanskelig. Hittil har Joe møtt mange lukkede dører i Norge, men det har bare gjort ham mer motivert. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TØFF BRANSJE: Å skaffe midler til «The Shadows» har vært vanskelig. Hittil har Joe møtt mange lukkede dører i Norge, men det har bare gjort ham mer motivert. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Sterke ambisjoner

Pilotepisoden av indieserien «The Shadows» er nylig ferdig innspilt. Joe har brukt fem år på realiseringen. Å skaffe midler til prosjektet har vært vanskelig. Hittil har han møtt mange lukkede dører.

- Jeg har holdt på å gi opp flere ganger. Det er tungt å få avslag gang på gang, enda verre er det å ikke få svar. Særlig for noe du brenner så mye for, men det styrker meg også. Jeg blir bare mer innbitt. Denne historien skal ut.

Han bestemte seg dermed for å gjøre alt selv, og dugnad har vært en nøkkel. Venner med filmkompetanse og skuespillere stiller opp. Han har spart, tatt personlige lån hos familie og venner og brukt egne sparepenger på å realisere pilotepisoden. Budsjettet er på 100 000 kroner.

Dramatisk handling

- Hva er seriens hovedhistorie?

- Hovedpersonen Boakai Tamba (spilles av Paul Louis) har flyktet til Norge fra Kamerun. Han er papirløs og må leve i skyggene for å overleve. Tamba jobber svart i et renholdsfirma, men får sparken.

Familien i Kamerun er borte etter at Boko Haram brente ned landsbyen han kom fra, beskriver Joe, og fortsetter:

- Han har ingenting igjen, og bestemmer seg for å gjøre alt i sin makt for å få papirer og jobb i Norge. Etter hvert blir han kjent med en annen viktig karakter: norske Kevin Austad (Trim Balaj).

HOVEDROLLER: Paul Louis og Trim Balaj spiller henholdsvis Boakai Tamba og Kevin Austad. Foto: AfricPrime Pictures
HOVEDROLLER: Paul Louis og Trim Balaj spiller henholdsvis Boakai Tamba og Kevin Austad. Foto: AfricPrime Pictures Vis mer

Overlevde to borgerkriger

Joes uvirkelige barne- og ungdomstid er en sterk drivkraft for drømmen om å fortelle nye filmhistorier for store publikum i Norge.

Før sitt første møte med Norge som 20-åring, på vei ned en flytrapp i Bodø, hadde Joe overlevd to borgerkriger. Han visste ikke hvor moren var. Faren var død.

Han var seks år gammel da opprørslederen Charles Taylor invaderte Liberia og tok makten i 1989. Krigen var svært brutal og kostet i løpet av 90-tallet hundretusenvis av mennesker livet, brorparten av dem sivile. I kaoset som oppsto da krigen startet ble familien splittet for første gang.

Storesøstrene kom seg i trygghet via sjøveien til Ghana. Joe og foreldrene flyktet til nabolandet Elfenbenskysten og byen Toulépleu.

Barndom i flyktningleir

Der var det langt tryggere enn i Liberia, men i flyktningleiren var det like fullt harde kår for et barn. Joe hjalp moren og faren ved å jobbe med matdyrking. Han fikk skolegang og mat gjennom FN.

- Vi klarte oss, men jeg husker hvordan jeg jobbet i en åker fra fem om morgenen fram til skolen startet klokka 11 på formiddagen for å tjene penger til skoleuniform, sier han.

MED KAMERATER: Prince Joe i en FN-leir i Elfenbenskysten med venner. Rundt 1995. Foto: Privat
MED KAMERATER: Prince Joe i en FN-leir i Elfenbenskysten med venner. Rundt 1995. Foto: Privat Vis mer

I 2002 smalt det igjen. Elfenbenskysten brøt ut i borgerkrig, og landet ble delt i to. Denne gangen endte Joe opp på flukt helt alene, sier han.

- Når skytingen starter, spres alle. Du løper for livet med folk du ikke kjenner. Jeg kom bort fra mor og far. Den eneste grunnen til at jeg ikke endte opp som barnesoldat, var at jeg fant en familie som hjalp meg, og sa jeg var en av dem. Vi rømte ut i skogen og bodde der i flere uker.

Døden nær flere ganger

Flukten østover gjennom landet foregikk deretter til fots, og av og til med bil eller buss. Reisen var livsfarlig.

- Jeg sto flere ganger gråtende foran soldater som siktet meg i ansiktet og skulle til å skyte. Tilfeldigheter, som en familie som går forbi og sier at de kjenner deg og går god for at du ikke er en barnesoldat, reddet meg, forteller Joe.

SKUESPILLERE: Fra venstre: Camilla Roman, Trim Balaj, Hamza Kader, Paul Louis, Inga Sand Holth og Henry David Mendoza. Foto: Akash Chohan / Pinapple Papi
SKUESPILLERE: Fra venstre: Camilla Roman, Trim Balaj, Hamza Kader, Paul Louis, Inga Sand Holth og Henry David Mendoza. Foto: Akash Chohan / Pinapple Papi Vis mer

Tenåringen kom seg til slutt til hovedstaden Abidjan, hvor han jobbet seg opp nok penger til å flykte til Ghana. Der begynte det umulige søket etter tre søstre han ikke hadde sett siden han var seks år. Joe fant dem og fikk flytte inn.

- De trodde først ikke på meg, at vi var søsken. Men jeg hadde bilder. De trodde på meg til slutt, forteller han.

Etter flere år med fattigdom og tøffe kår i Ghana kom søsknene seg til Norge gjennom FNs flyktningprogram. Joe visste fortsatt ikke hvor moren var, eller om hun i det hele tatt var i live. Faren overlevde ikke krigen, sier Joe.

Stemmen hans endrer seg. Han orker ikke å gå i detalj om hva som skjedde.

Endelig gode nyheter

NORSKKURS: Prince Joe gjennomførte norskkurs i Nord-Norge. Før han gikk ferdig videregående i Trondheim og flyttet til Kristiansand. Der startet filminteressen. Foto: Privat
NORSKKURS: Prince Joe gjennomførte norskkurs i Nord-Norge. Før han gikk ferdig videregående i Trondheim og flyttet til Kristiansand. Der startet filminteressen. Foto: Privat Vis mer
I NORGE: Prince Joe rett etter ankomst i Bodø. - Det var flott å komme til Norge, men ikke så lett å bli kjent med folk, forteller han. Foto: Privat
I NORGE: Prince Joe rett etter ankomst i Bodø. - Det var flott å komme til Norge, men ikke så lett å bli kjent med folk, forteller han. Foto: Privat Vis mer

I Norge bodde han først en periode i Bodø. Møtet med den værharde og mørke vinteren seint i 2004 beskriver han som et kultursjokk. Perioden var også preget av søsknenes jakt på svarene om hva som hadde skjedd med moren. Ingen hadde sett henne eller hørt fra henne på årevis.

Joes ansikt lyser opp idet han forteller om gladnyheten som tikket inn etter hvert.

- Hun var i live og hadde flyttet tilbake til Liberia. Det var fantastiske nyheter. Endelig hadde vi noe å forholde oss til, og vi fikk til slutt tak i henne.

- Hvordan er kontakten med henne nå?

- Jeg prater med henne flere ganger i uka. Vi tekster mye, og jeg har vært en gang i Liberia på besøk. Hun er glad for at jeg her, selv om det er et fremmed land ber hun meg om å stå på å følge drømmen min. Å få prate med henne gjør meg veldig glad. Alle trenger familie, sier han.

KJÆRT GJENSYN: I 2018 fikk Prince Joe endelig møte moren Esther Joe i hovedstaden Monrovia i Liberia. Krigen skilte dem, og de hadde ikke sett hverandre siden 2002. Foto: Privat
KJÆRT GJENSYN: I 2018 fikk Prince Joe endelig møte moren Esther Joe i hovedstaden Monrovia i Liberia. Krigen skilte dem, og de hadde ikke sett hverandre siden 2002. Foto: Privat Vis mer

Dagbok som terapi

Han flyttet til Oslo for sju år siden og begynte på filmutdanning på Noroff.

- Der startet jeg å skrive om alt det traumatiske jeg har opplevd. Jakten på moren og faren min, å ikke ha noen å prate med og stå uten svar i årevis. En dag blir det en bok, sier Joe.

Nå bruker han all fritid på å skrive. Kjæresten ber han dra ut og ta en øl med kamerater, men Joe blir sittende inne.

- Jeg sitter foreløpig med to-tre spillefilmer og en tv-serie. Jeg kan ikke fortelle norske historier, jeg vet ikke nok om det. Men jeg har innvandrerhistorier, det er min sterke side. De snakkes mye om mangfold i bransjen, men jeg synes ikke det særlig lett å få innpass, sier Joe.

- Målet er å få «The Shadows» og filmideene mine antatt hos en kanal eller et produksjonsselskap som kan hjelpe meg videre, oppsummerer han.

Inntil det skjer, fortsetter Prince Joe arbeidet i skyggene av filmbransjen. Håpet er at noen ser ham til slutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer