DEBATT

Debatt: Klima

Når slutta regjeringens klimapolitikk å virke?

Regjeringen hadde ingen klimapolitikk, og så ble den overrasket over at utslippene ikke kuttet seg selv.

GJØR OPP STATUS - FOR REGJERINGEN: SVs Lars Haltbrekken (t.v.) og Audun Lysbakken er ikke imponert over klimapolitikken til regjeringen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
GJØR OPP STATUS - FOR REGJERINGEN: SVs Lars Haltbrekken (t.v.) og Audun Lysbakken er ikke imponert over klimapolitikken til regjeringen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Klimapolitikken virker.» Det sier regjeringen, om sin egen politikk. Ordene står skrevet, i all beskjedenhet, i forslaget til revidert budsjett for 2019 som ble utgitt i mai i år.

Bare fem måneder senere, i forslaget til statsbudsjett for 2020, kan vi lese: «Om utsleppa utvikler seg i tråd med siste framskrivning ligg vi an til at utsleppa er høgare enn ambisjonen».

Klimapolitikken virker altså ikke så godt lenger.

Spørsmålet som melder seg, er det samme som meldte seg da vi leste Erna Solbergs hyllest av egen regjering i en kronikk i denne avis på fredag: Når skjønte regjeringen at deres klimapolitikk ikke virker?

I kronikken skjønnmaler Erna Solberg alt som skjer i klimapolitikken ved å vise til det regjeringen gjør. Det tas ikke noe ansvar eller kritikk for alt de ikke gjør. Særlig ikke for at de først nå, tre måneder før fristen for 2020, sier at de ikke når målet de hadde hevdet de skulle nå.

*

La oss spole tilbake, til forsommeren 2012. De aller fleste partiene på Stortinget hadde samlet seg om et felles klimaforlik. Vi var enige om at norske utslipp skulle kuttes og ikke være høyere enn 48,6 millioner tonn i 2020. Statsbudsjettet for neste år viser at de ligger an til å bli 52 millioner tonn. Det er en forskjell som tilsvarer utslippene fra 1 million privatbiler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer