Når spillet er over

Eksistensielt bevegende om teaterliv og egen død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Morten Claussen er en verdifull mann for det litterære Norge. Han har stått bak forlaget Bokvennen, som utgir noe av det bedre som finnes av oversatt litteratur. Claussen er gjendikter, og han har skrevet kritikerhyllede litterære essays og romaner.

«Mariam» er hans sjette roman. Det er en frittstående fortsettelse av de tidligere bøkene «Laura», og «Johannes – lidenskaps historie».

Klassiske roller

Boka har undertittelen «en sykdoms komedie». Hovedpersonen er en aldrende skuespiller. Han har spilt de store klassiske rollene, og nå spiller han sitt livs rolle som døende pasient på et sykehjem i Hardanger. Vi følger hans lange assosiative tankereiser gjennom tidligere roller, parallelt med sykehjemsvirkeligheten. Det er også et drama, der blant annet en utro prest opptrer. Tankevandringene er drevet fram av den gamles dødsangst og tvilen på sitt eget liv og valg. Liksom i de to foregående bøkene i trilogien står den ideelle kjærligheten, eller kjærlighetssviket, sentralt.

Tidkrevende

Claussen er en utpreget litterær forfatter. Han forholder seg til en litterær tradisjon for å formidle virkeligheten. «Mariam» er stilistisk krevende, med lange assosiative setninger, sparsommelig tegnsetting, gjentakelser og tankesprang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer