Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Heroinassistert behandling:

Når staten langer heroin

De tyngste rusmisbrukerne er ofte et personifisert argument for å innføre heroinassistert behandling. Men dette er en gruppe som i liten grad vil kunne benytte seg av tilbudet.

GALT: KrF er helt tydelige på at staten ikke kan gi opp de rusavhengige, skriver artikkelforfatter. Foto: Andrey_Popov / Shutterstock / NTB Scanpix
GALT: KrF er helt tydelige på at staten ikke kan gi opp de rusavhengige, skriver artikkelforfatter. Foto: Andrey_Popov / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladets leder 13. august får det til å høres ut som at heroin til personer med et stort rusproblem er eneste veien å gå. KrF mener derimot at regjeringens prøveprosjekt med heroinutdeling til rusmisbrukere er et stort skritt i gal retning.

I regjeringens forsøksprosjekt med heroinassistert behandling skal 400 personer med et rusproblem tildeles plass. Dette er omtrent det samme antallet som man estimerte da LAR-programmet var under planlegging.

Olaug Bollestad
Olaug Bollestad Vis mer

I dag har vi over 7000 pasienter i LAR-programmet. KrF er svært bekymret for at vi vil se den samme utglidningseffekten ved at prøveprosjektet først blir gjort permanent, og deretter utvides. Det er viktig med tiltak som møter tunge rusmisbrukere der de er, men KrF er helt tydelige på at staten ikke kan gi opp de rusavhengige og kampen for å gi de et verdig liv ved å dele ut stoffet som forseglet rusavhengigheten i utgangspunktet.

Da snakker vi ikke lenger om rusomsorg, men bare rus. Hvem vil ha nytte av statlig heroin? Regjeringen vil prioritere en stor andel av ressursene på rusfeltet til kjøp og utdeling av heroin.

Målsetningen for rusomsorgen må fortsatt være rusfrihet og et godt nok apparat rundt den enkelte som gjør det mulig å lykkes. De tyngste rusmisbrukerne er ofte et personifisert argument for å innføre heroinassistert behandling. Men dette er en gruppe som i liten grad vil kunne benytte seg av tilbudet.

Den begrensede virketiden på stoffet, og faren for overdose, krever oppmøte for ny dose flere ganger om dagen kombinert med bruk av LAR-preparat. Erfaringen fra andre land viser at det krever friskere brukere enn gruppen av de tyngste narkotikabrukerne utgjør.

Argumentet om å redusere antall overdosedødsfall trekkes også ofte frem. En rapport fra SERAF viser derimot til at det ikke finnes holdepunkter for å påstå at heroinassistert behandling påvirker overdosedødeligheten i et land (Waal et al 2017). Samme rapport peker på at en forbedring av eksisterende LAR-system er bedre prioritering.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!