DEBATT

Debatt: Grønn handel

Når staten skal på storhandel, må de handle grønt

Offentlig sektor skal etterspørre varer og tjenester for nær 5000 milliarder kroner de neste åra. Tydelige miljø- og klimakriterier i disse anskaffelsene er et nødvendig bidrag til å nå klimamålene for 2030.

INNKJØPSMAKT: Offentlig sektors anskaffelser kan være med på å drive fram klimavennlig innovasjon på områder som kommer alle til gode, skriver innsenderen. På bildet har presidenten for toppmøtet i katowice, Michal Kurtyka, grunn til å være hoppende glad da landene til slutt ble enige om en regelbok for Parisavtalen i desember. Foto: AFP / NTB Scanpix
INNKJØPSMAKT: Offentlig sektors anskaffelser kan være med på å drive fram klimavennlig innovasjon på områder som kommer alle til gode, skriver innsenderen. På bildet har presidenten for toppmøtet i katowice, Michal Kurtyka, grunn til å være hoppende glad da landene til slutt ble enige om en regelbok for Parisavtalen i desember. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Offentlig sektor representerer en stor etterspørselskraft i den norske økonomien. På årlig basis foretas det offentlige innkjøp for drøyt 460 milliarder kroner. Statens samlede innkjøpsmakt er av stor betydning for å etablere et markedsgrunnlag for miljø/klimavennlige produkter og tjenester. Likeledes vil man gjennom offentlig sektors anskaffelser kunne være med på å drive fram klimavennlig innovasjon på områder som kommer alle til gode.

Gjennom regjeringsplattformen har de borgerlige partiene forpliktet seg til å bruke offentlige anskaffelser for å stimulere etterspørselen etter produkter som er produsert med lavutslippsteknologi. Dette er en riktig beslutning med utgangspunkt i beregninger som viser at grønne anskaffelser gir en reduksjon i klimagassutslipp og annen miljøbelastning på mellom 30 og 80 prosent.

På oppdrag for Nærings- og fiskeridepartementet har konsulentselskapet Oslo Economics undersøkt hvordan ulike samfunnshensyn påvirker offentlige anskaffelser. Konsulentselskapet konkluderer med at miljø/klimakrav kan medvirke til økte transaksjonskostnader i anskaffelsesprosessen og gi svak kostnadseffektivitet sammenliknet med et utvalg andre klimatiltak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer