Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Netthets

Når stemmer stilner, taper demokratiet

Dessverre tyr voksne lettere til hets og sjikane enn unge selv for å imøtegå synspunkter de ikke liker, også når de er skrevet av unge.

VIKTIG: Det du ikke sier direkte til en person, bør du også holde deg for god til å skrive i et kommentarfelt. Det er spesielt viktig i møte med de unge og nye stemmene, skriver stortingspresidenten. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
VIKTIG: Det du ikke sier direkte til en person, bør du også holde deg for god til å skrive i et kommentarfelt. Det er spesielt viktig i møte med de unge og nye stemmene, skriver stortingspresidenten. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Abdullah Alsabeehg fra Oslo Ap, forteller i Dagbladet 2.9. om jenta som skrev et leserinnlegg som aldri nådde avisredaksjonene. Hun var redd for konsekvensene.

Det er trist å lese. Hver gang noen avstår fra å delta i debatten for å unngå ubehagelige kommentarer, taper demokratiet. Det må vi alle motarbeide.

Alsabeehg har helt rett i at ytringsfrihet for alle først er reelt når alle føler seg trygge til å delta i debatten. Det ansvaret må vi ta, både direkte i møter og i kommentarfeltene. Det du ikke sier direkte til en person, bør du også holde deg for god til å skrive i et kommentarfelt. Det er spesielt viktig i møte med de unge og nye stemmene.

Sammen med ungdomspartiene og LNU lanserte jeg i august #Siifra, et initiativ for en tryggere offentlig debatt. Vi har samarbeidet om en guide med råd til barn og unge som ønsker å bli med i samfunnsdebatten.

Dessverre tyr voksne lettere til hets og sjikane enn unge selv for å imøtegå synspunkter de ikke liker, også når de er skrevet av unge. Derfor har vi også laget fem råd til voksne når de skal møte ungt engasjement:

1. Barn er barn. Den voksne har alltid ansvar for å oppføre deg skikkelig i debatten.

2. Om du kommenterer på nett, sjekk med deg selv om du ville sagt det samme om barnet stod rett foran deg.

3. Bruk ytringsfriheten din til å skape en god debatt for alle, i alle aldre.

4. Ser du trusler, sjikane eller andre former for uakseptable kommentarer. #Siifra!

5. Ta de unge på alvor, bidra til at de får en god debattopplevelse. De har meninger voksne trenger å høre.

#Siifra og bli med på å gjøre samfunnsdebatten god for alle!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!