DEBATT

Debatt: Tegneserier

Når streken står alene

Jenter som tier, de føler. Tause gutter handler.

UTEN ORD: «Jeg rømmer» er bilde for bilde bygd på fraværet av språk i jentas møte med et fremmed sted. TEGNING FRA BOKA: Mari Kanstad Johnsen
UTEN ORD: «Jeg rømmer» er bilde for bilde bygd på fraværet av språk i jentas møte med et fremmed sted. TEGNING FRA BOKA: Mari Kanstad Johnsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Gyldendals nye, ordfrie bøker fortsetter der gutte- og pikebøkene slapp. Forlaget har lansert en utgivelsesrekke av det forlaget selv kaller ordfrie bøker. Med tegneserieromanen etablert som kunst og litteratur, vender man tilbake til sjangerens forløper, de ordløse bildebøkene fra mellomkrigstida. Kunstnere som Frans Masereel og Lynd Ward, begge preget av den tyske ekspresjonismen og med tresnitt som teknikk, viste at bildene alene kunne fortelle ambisiøse og engasjerende historier.

De ofte sosialistiske bilderomanene forsvant med nazistenes utrensking av «Entartete Kunst» – degenerert kunst – og den kalde krigen. Siden har bildebøker eller tegneserier uten tekst vært enkelttilfeller, som nydelige «Snømannen» av briten Raymond Briggs fra 1978 og australske Shaun Tans immigrantfabel «Ankomsten» fra 2006. Norske Jason har også vært en internasjonal foregangsmann for stumme tegneserier.

Det nye med Gyldendals ordfrie bøker, som først og fremst er laget for barn, er at sjangeren samles og formuleres i en egen forlagssatsing. «Jeg rømmer» av Mari Kanstad Johnsen handler om ei jente som har flyttet og føler seg utenfor på den nye skolen. I Kristoffer Kjølbergs «Pokalen» må en gutt og hunden hans stanse innbruddstyver som vil stjele farens store pokal. Lene Asks «Du» skildrer ei flyktningjente når hun gjør seg kjent med naturen rundt huset der hun bor sammen med moren og et søsken. Fjerde og foreløpig siste bok, «En skrue løs» av Rune Markhus, handler om en robots rasende jakt etter en skrue stjålet av en gnom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer