IKKE MYE Å SKRYTE AV: I Norge er 99 prosent av bygningsarbeidere, 97 prosent av metallarbeidere og 96 prosent i transportsektoren menn. Tilsvarende for EU er 97, 96 og 96 prosent, skriver innsenderen.
IKKE MYE Å SKRYTE AV: I Norge er 99 prosent av bygningsarbeidere, 97 prosent av metallarbeidere og 96 prosent i transportsektoren menn. Tilsvarende for EU er 97, 96 og 96 prosent, skriver innsenderen.Vis mer

Debatt: Jordan Peterson

Når tallene ikke stemmer med kjønnsterrenget

Når Jordan Peterson påpeker paradokset at de land med mest likestilling har det mest kjønnsdelte arbeidslivet, går kjønnsforskerne i skyttergravene. Istedenfor å diskutere hvorfor det er slik, bringer de inn alternative forklaringer.

Meninger

Mari Teigen skriver at de skandinaviske arbeidsmarkedene ikke lenger er de mest kjønnsdelte i Europa. Flere kvinner velger kjønnsutypisk, d.v.s mannsdominerte høystatusyrker (juss, medisin).

Nils-Erik Moe-Nilssen.
Nils-Erik Moe-Nilssen. Vis mer

Ser vi på alle utdannelser får vi et annet bilde. På yrkesfag velger jenter like tradisjonelt som før, 5 prosent tar elektrofag, 80 prosent tar helsefag. I de vanlige yrkene i Europa ligger vi nesten helt på normalen.

I Norge er 99 prosent av bygningsarbeidere, 97 prosent av metallarbeidere og 96 prosent i transportsektoren menn. Tilsvarende for EU er 97, 96 og 96. I helsesektoren har vi også en litt dårligere kjønnsfordeling enn EU, 92 prosent av sykepleiere er kvinner. I undervisningssektoren er kvinneandelen 71 prosent, akkurat som EU-gjennomsnittet.

81 prosent av menn i Norge jobber i privat sektor. I oljebransjen jobber 12 prosent kvinner offshore, snittet av kvinner i mannsdominerte næringer.

Mari Teigens utsagn «teknologiske utdanninger får sakte, men sikkert flere kvinner» blir problematisert i Psychological Science: The Gender-Equality Paradox in Science, Technology, Engineering, and Mathematics Education, Geary &Stuet (2018).

De landene som scorer høyest på likestilling har de største kjønnsforskjellene. I Norden er ca. en fjerdedel av naturfagstudentene jenter. De landene som scorer lavest på likestilling har høyest andel av kvinner i teknologiske utdannelser, 18 prosent i USA mens i Saudi-Arabia er 59 prosent av datastudentene kvinner!

Kjønnsforsker Janet Shibley Hyde: «Some would say that the gender STEM gap occurs not because girls can’t do science, but because they have other alternatives, based on their strengths in verbal skills. In wealthy nations, they believe that they have the freedom to pursue those alternatives and not worry so much that they pay less.»

Kanskje kan Jordans resept endre alles endringsresistens. Og kanskje vil det være bra for både jenter/kvinner og samfunnet om flere kvinner ble nordsjøarbeidere.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.