Når terroristen blir forklart

«Fjordmann» er et psykologisk sammenhengende, troverdig portrett av en ekstremist. Men forestillingen kunne vist større politisk mot.

MISLYKKET UNG MANN: Stian Isaksen spiller Mads, bygdegutten som blir brannstifter i Sogn og Fjordane Teaters «Fjordmann». Her med Gunhild Hjertaas som Lise.
Foto: Sogn og Fjordane Teater
MISLYKKET UNG MANN: Stian Isaksen spiller Mads, bygdegutten som blir brannstifter i Sogn og Fjordane Teaters «Fjordmann». Her med Gunhild Hjertaas som Lise. Foto: Sogn og Fjordane TeaterVis mer

TEATER: Hva får et menneske til å bli ekstremist og terrorist? Sogn og Fjordane Teaters «Fjordmann» er et forsøk på en forklaring.

Stig Amdams teaterstykke og forestilling legger langt større vekt på de personlig-psykologiske faktorene enn de politiske.

Slik føyer det seg inn i en tendens der mistilpassede brune menns terrorisme forklares ideologisk - i islam - mens mistilpassede hvite menns terrorisme forklares individuelt - i de personlige nederlagene.

Helhetlig

Når det er sagt, er det snakk om et solid, helhetlig og innsiktsfullt psykologisk portrett, der nederlag og årsakssammenhenger framstår som sannsynlige.

Mads Trodal (Stian Isaksen) er en ung, ensom bygdegutt, uten hell med jenter, uten hell i jobb. Han er arbeidsledig, uten utdanning og med bakgrunn som mishandlet barn. Foreldrene er, hver på sitt vis, bitre og selvsentrerte.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Tilgang til hele papiravisa og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisbelønte reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

UKE

PRØV NÅ!

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 0 kr per uke. 0 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uka) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (55kr/uka).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.