MISLYKKET UNG MANN: Stian Isaksen spiller Mads, bygdegutten som blir brannstifter i Sogn og Fjordane Teaters «Fjordmann». Her med Gunhild Hjertaas som Lise.
Foto: Sogn og Fjordane Teater
MISLYKKET UNG MANN: Stian Isaksen spiller Mads, bygdegutten som blir brannstifter i Sogn og Fjordane Teaters «Fjordmann». Her med Gunhild Hjertaas som Lise. Foto: Sogn og Fjordane TeaterVis mer

Når terroristen blir forklart

«Fjordmann» er et psykologisk sammenhengende, troverdig portrett av en ekstremist. Men forestillingen kunne vist større politisk mot.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

TEATER: Hva får et menneske til å bli ekstremist og terrorist? Sogn og Fjordane Teaters «Fjordmann» er et forsøk på en forklaring.

Stig Amdams teaterstykke og forestilling legger langt større vekt på de personlig-psykologiske faktorene enn de politiske.

Slik føyer det seg inn i en tendens der mistilpassede brune menns terrorisme forklares ideologisk - i islam - mens mistilpassede hvite menns terrorisme forklares individuelt - i de personlige nederlagene.

Helhetlig

Når det er sagt, er det snakk om et solid, helhetlig og innsiktsfullt psykologisk portrett, der nederlag og årsakssammenhenger framstår som sannsynlige.

Mads Trodal (Stian Isaksen) er en ung, ensom bygdegutt, uten hell med jenter, uten hell i jobb. Han er arbeidsledig, uten utdanning og med bakgrunn som mishandlet barn. Foreldrene er, hver på sitt vis, bitre og selvsentrerte.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn