KOMMENTARER

Toppmøtet Trump - Kim

Når to planeter møtes

Djevelen ligger ikke bare i detaljene, men i munnen til Donald Trumps nye nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton.

TRUMPS NYE NASJONALE SIKKERHETSRÅDGIVER: John Bolton. Foto: NTB Scanpix
TRUMPS NYE NASJONALE SIKKERHETSRÅDGIVER: John Bolton. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det har blåst opp til storm før det planlagte toppmøtet mellom USAs president Donald Trump, og Nord-Koreas leder Kim Jong-un 12. juni. Den ene grunnen er den åpenbare, nemlig at det er stor forskjell på hva Trump og Kim legger i det helt sentrale begrepet «kjernefysisk nedrustning». Den andre er at Trump har hyret en løs kanon på dekk, den kalde, kalde krigeren John Bolton, som sin nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Da han i forrige uke foreslo en «Libya-modell» for kjernefysisk avvæpning av Nord-Korea, skjøt han fra hofta. Formuleringen var provoserende, fordi det er nettopp tilfellet Libya Nord-Korea har brukt som argument for sitt kjernefysiske våpen- og rakettprogram. I 2003 gjorde Libyas diktator Muammar al-Gaddafi en avtale om å avvikle sitt atomvåpenprogram. I bytte fikk han opphevet sanksjoner mot landet.

Men under Den arabiske revolusjonen i 2011 ble Gadhafi drept av mobb etter å ha vært på flukt i noen uker. Opposisjonen var i ferd med å vinne den blodige borgerkrigen, etter at NATO fungerte som opposisjonens flyvåpen. Den nordkoreanske konteksten er at med atomvåpen på plass så hadde ikke NATO gått inn i den libyske borgerkrigen, og Gadhafi hadde reddet skinnet. Atomvåpen ville vært akkurat den sikkerhetsgarantien Gadhafi hadde trengt, og som Kim har søkt i Nord-Korea.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer