Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Toppmøtet Trump - Kim

Når to planeter møtes

Djevelen ligger ikke bare i detaljene, men i munnen til Donald Trumps nye nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton.

TRUMPS NYE NASJONALE SIKKERHETSRÅDGIVER: John Bolton. Foto: NTB Scanpix
TRUMPS NYE NASJONALE SIKKERHETSRÅDGIVER: John Bolton. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Det har blåst opp til storm før det planlagte toppmøtet mellom USAs president Donald Trump, og Nord-Koreas leder Kim Jong-un 12. juni. Den ene grunnen er den åpenbare, nemlig at det er stor forskjell på hva Trump og Kim legger i det helt sentrale begrepet «kjernefysisk nedrustning». Den andre er at Trump har hyret en løs kanon på dekk, den kalde, kalde krigeren John Bolton, som sin nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Da han i forrige uke foreslo en «Libya-modell» for kjernefysisk avvæpning av Nord-Korea, skjøt han fra hofta. Formuleringen var provoserende, fordi det er nettopp tilfellet Libya Nord-Korea har brukt som argument for sitt kjernefysiske våpen- og rakettprogram. I 2003 gjorde Libyas diktator Muammar al-Gaddafi en avtale om å avvikle sitt atomvåpenprogram. I bytte fikk han opphevet sanksjoner mot landet.

STRIDENS KJERNE: Muammar Gaddafi, Libyas tidligere diktator, solgte unna atomvåpenprogrammet, og døde av det. Foto: AP / NTB Scanpix
STRIDENS KJERNE: Muammar Gaddafi, Libyas tidligere diktator, solgte unna atomvåpenprogrammet, og døde av det. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Men under Den arabiske revolusjonen i 2011 ble Gadhafi drept av mobb etter å ha vært på flukt i noen uker. Opposisjonen var i ferd med å vinne den blodige borgerkrigen, etter at NATO fungerte som opposisjonens flyvåpen. Den nordkoreanske konteksten er at med atomvåpen på plass så hadde ikke NATO gått inn i den libyske borgerkrigen, og Gadhafi hadde reddet skinnet. Atomvåpen ville vært akkurat den sikkerhetsgarantien Gadhafi hadde trengt, og som Kim har søkt i Nord-Korea.

At Bolton tråkket i salaten med sin uttalelse, er åpenbart. Men det er ikke åpenbart om han gjorde det med vilje, eller om det var en glipp. Mannen som var president George W. Bush' FN-ambassadør, og som har hatt provokasjon som politisk metode, brukte «Libya-modellen» bevisst for å provosere Kim og Nord-Korea, mener noen. Det foregår et høyt psykologisk spill forut for det ventede toppmøtet. Både USA og Nord-Korea har gjort det klart at de kan avlyse hele møtet hvis det er noe de føler ikke stemmer.

Og det er mye de uberegnelige hovedaktørene kan føle at ikke stemmer. Det viktigste er det mest grunnleggende, nemlig selve forståelsen av hva som er «kjernefysisk nedrustning». Det hvite hus har gjentatte ganger sagt at Nord-Korea skal kvitte seg med alle atomvåpen, og akseptere et strengt verifiseringsregime. Bolton har lagt til denne presiseringen: «Kvitte seg med alle kjernefysiske våpen først, og kompensasjon etterpå».

Nord-Korea har sagt at målet er en «fullstendig kjernefysisk nedrustning» av den koreanske halvøya. Det betyr selvsagt ingen ensidig nedrustning, slik USA ser ut til å insistere på, men en balansert nedrustning, der amerikanske våpen trekkes ut av Sør-Korea. Det er uklart om den «fullstendige kjernefysiske nedrustningen» egentlig betyr en global nedrustning der alle atomvåpenmakter bygger ned sine kjernefysiske arsenaler. Hvis det gjør det så er USAs og Nord-Koreas posisjoner så langt fra hverandre at de to landene lever på to planeter, i hver sin virkelighet, som ikke har så mye med hverandre å gjøre.

Det var utrolig da toppmøtet mellom Trump og Kim ble kunngjort. Og fordi det var utrolig at de to noen gang skulle møtes, er det umulig å avskrive det trolig kommende toppmøtet som kun et spill for galleriet. Trump har solgt toppmøtet for hva det er verdt, og ikke minst på sin forestilling om at amerikansk styrke tvinger andre til forhandlingsbordet. Han har mye politisk kapital å tape på at toppmøtet avlyses eller blir mislykket. Kim - derimot - har mye mindre fallhøyde. Han har alt å vinne. Og vinner han ikke - i investeringer og bortfall av sanksjoner - så blir det meste likevel som før.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media