DEBATT

Når varsleren blir syndebukk

Autoritære, byråkratiske regimer har ikke plass i norsk arbeidsliv og må fjernes. Osloskolen må få ny ledelse.

OMSTRIDT: Skoledirektør i Oslo Astrid Søgnen (t.h.), her i samtale med stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Marianne Aasen. - Søgnen viser at hun er uegnet som leder av Osloskolen og ute av stand til å endre den fryktkulturen som har oppstått, skriver artikkelforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OMSTRIDT: Skoledirektør i Oslo Astrid Søgnen (t.h.), her i samtale med stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Marianne Aasen. - Søgnen viser at hun er uegnet som leder av Osloskolen og ute av stand til å endre den fryktkulturen som har oppstått, skriver artikkelforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Syndebukk er et gammelt religiøst fenomen og har lange tradisjoner i menneskehetens historie. Funksjonen er at synden plasseres på én person (syndebukken) eller gruppe som så blir ofret og utstøtt av det gode samfunn. Dermed kan den eller de som har ansvar og begått kritikkverdige forhold fortsette som før med «god samvittighet». Dette er ikke lenger bare et religiøst fenomen, men er også blitt en del av (u)kulturen i deler av norsk arbeidsliv. Senere år har vist mange eksempler på dette.

Definisjonen av syndebukk er et menneske eller en gruppe mennesker som blir tildelt skyld og ansvar for feil, fiaskoer eller andre konfliktfremkallende forhold, uten å ha direkte ansvar. Objektiv skyld for forholdet spiller ingen betydelig rolle. Begrepet stammer fra Bibelen og har en lang kristen tradisjon, men historier om syndebukker finner vi også i andre oldtidskulturer.

I moderne tid har vi også sett at å utpeke syndebukker har vært brukt som et viktig propagandaredskap og politisk virkemiddel. Innvandrere blir utpekt som syndebukker for en del problemer i samfunnet. I Tyskland ble jødene av nazistene utpekt som ansvarlige for det økonomiske uføret og den politiske kollapsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer