TØRKE: Ståle Hansen driver med ammeku på Aurskog Høland. Hansen sliter, og vurderer å sende dyr til slakt på grunn av fôrmangelen. Foto: NTB Scanpix
TØRKE: Ståle Hansen driver med ammeku på Aurskog Høland. Hansen sliter, og vurderer å sende dyr til slakt på grunn av fôrmangelen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tørken

Når verden har hetetokter

Tørkerekord i Norge. Varmerekorder i Canada, Kaukasus og Iran. Flom som dreper 200 mennesker i velutviklete Japan. Samtidig. Kloden vrir seg i meteorologiske kramper.

Kommentar
Har du allerede abonnement?   Logg inn

På Østlandet vil varmen og tørken ingen ende ta. Grunnvannet er flere steder på det laveste siden man begynte å måle. Bøndene masseslakter sin buskap på grunn av mangel på fôr til vinteren. Graset gror ikke i tørken. Det varsles krise. Krise. Krise.

I vest og sør i USA er det tørke som minner om krise-åra på 1930-tallet. 70 mennesker er drept av rekordvarme øst i Canada. I Japan med sin velutviklete økonomi og infrastruktur er rundt 200 mennesker drept av flom og leire-ras etter regnvær. Og norske bønder får ikke kjøpt fôr noe sted i Europa. Det er så tørt at ingen har noe å selge.

I Sentral-Asia og i Kaukasus er det satt varmerekorder. I den armenske hovedstaden Jerevan er det i sommer målt 42, 2 grader, selv om byen ligger 1000 meter over havet. I den georgiske hovedstaden Tbilisi er det målt 40, 5 grader, og byen ligger 770 meter over havet. Verden koker, i en by i Oman på Den arabiske halvøy, er det målt 42, 7 grader, som den laveste nattetemperatur i løpet av et døgn. Og 2018 ligger an til å bli det varmeste året noen sinne fra man startet med målinger. Og det er ikke noe rart, for de tre siste åra har vært de tre varmeste noen sinne.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn