TOK SYKDOMMEN MED STOR RO: Da Kjell Nupen fikk den alvorlige kreftdiagnosen mente folk rundt ham at han ikke tok budskapet med nok alvor. Kristiansand.  
Foto:Jørn H.Moen/Dagbladet
TOK SYKDOMMEN MED STOR RO: Da Kjell Nupen fikk den alvorlige kreftdiagnosen mente folk rundt ham at han ikke tok budskapet med nok alvor. Kristiansand. Foto:Jørn H.Moen/DagbladetVis mer

- Når vi er havnet i denne situasjonen kutter vi ut all bullshiten

Kjell Nupen i sitt siste intervju.

(Dagbladet): Onsdag denne uken døde Kjell Nupen, 58 år gammel. Billedkunstneren fikk en alvorlig kreftdiagnose i desember.

Mot slutten jobbet han mer enn noensinne, og han tok sykdommen med fatning. Flere rundt ham var bekymret for at han ikke hadde skjønt omfanget av sykdommen. Det forteller han i et intervju som A-magasinet har på trykk i dag. Intervjuet er gjort av psykiater og professor Finn Skårderud.

- Ville ikke vært foruten - Den perioden jeg har hatt siden jeg ble erklært syk, uhelbredelig syk, ville jeg ikke vært foruten. Det er faktisk noen sider ved et slikt sykdomsforløp som er interessante, og som vi bør være åpne for, sier Nupen i i intervjuet med A-magasinet.

Kunstneren ble født i Kristiansand, og har både bodd og jobbet i hjembyen de siste åra. 

Nupen debuterte ved Høstutstillingen og Sørlandsutstillingen i 1974, og har lenge vært en av landets mest markante billedkunstnere, i tillegg til å oppnå internasjonal anerkjennelse.

Han sto for utsmykkingen av Otterdalsparken i Kristiansand, og parken har siden gått under navnet «Nupen-parken». Nupen er også kjent for sin forkjærlighet for blått, særlig blåfargen ultramarin som av mange kalles Nupen-blått.

- Den gode samtalen - Når jeg er havnet i denne situasjonen så kutter vi ut alt bullshiten. Det har vi ikke tid til å holde på med. Det lærte i den tiden mine venner Jakob Wiedemann og Kåre Valebrokk var syke av kreft. Den gode samtalen blir viktigere og viktigere, sier Nupen.

Helt til det siste brukte han mange av døgnets timer til å arbeide med å fullføre påbegynte prosjekter og nye kunstverk og utsmykningsoppdrag.

- Det er ikke mye ugjort, men det er mye jeg gjerne skulle ha gjort, avslutter Nupen i intervjuet med Finn Skårderud.

Dronning Sonja og et samlet Kunst-Norge tok dødsbudskapet med stor sorg.

KUTTA UT BULLSHITEN: Nupen lærte av sine venner Kåre Valebrokk og Jacob Weidemanns kreftsykdom at den gode samtaen blir viktigere når man har kort tid igjen å leve.   
Foto:Jørn H.Moen/Dagbladet
KUTTA UT BULLSHITEN: Nupen lærte av sine venner Kåre Valebrokk og Jacob Weidemanns kreftsykdom at den gode samtaen blir viktigere når man har kort tid igjen å leve. Foto:Jørn H.Moen/Dagbladet Vis mer