Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Når vi våkner i morgen, kan vi si at vi har et skille mellom staten og Den norske kirke? Nei, dessverre

Endrede relasjoner er nok et mer presist uttrykk – også i noen år framover.

TAKK FOR FØLGET: 1. januar 2017, i morgen, er det klart for en nødvendig skillsmisse mellom stat og kirke. Men, blir det noe mer enn bare ord?
TAKK FOR FØLGET: 1. januar 2017, i morgen, er det klart for en nødvendig skillsmisse mellom stat og kirke. Men, blir det noe mer enn bare ord? Vis mer

I 2008 fikk vi et kirkeforlik på Stortinget som varslet et skille mellom kirke og stat. Det ironiske er at vi kun fire år etter fikk grunnlovsfestet nettopp en statskirkeordning med formuleringen «Den norske kirke, en evangelisk-luthersk kirke, forblir Norges folkekirke og understøttes som sådan av staten». Norske politikeres veier i livssynslandskapet, er ofte uransakelige. Noen av oss vil mene at først når denne grunnlovsparagrafen endres, vil vi med full dekning kunne si at vi har et skille mellom staten og Den norske kirke (Dnk).

På vei

Vi er likevel på vei. Det er all grunn til å gratulere kirken med at den fra 1. januar får større frihet til å styre egen virksomhet. Blant annet får den arbeidsgiveransvaret for sine 1600 ansatte. Allerede nå er det kirkelige organer som utnevner biskopene. Dessuten skal kirken bli et selvstendig rettssubjekt. Helt herre i sitt eget hus, blir den likevel ikke.

Sommertilbud på Dagbladet Pluss

De beste leseopplevelsene, guider og eksperttips!

3 MÅNEDER

SOMMERTILBUD - 80% rabatt

49 kr

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 49 kr Fornyes automatisk til 249,-/kvartal

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE

55 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?