Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Når westernhelter bryner seg på gamle vikinger

Wandrups utvalgte: Klassikere fra Præriebladet og Vill Vest.

ORIGINALEN: Davy Crockett i kamp mot vikinger, med dronningen som tilskuer. De originale utgavene av Præriebladet fra 1958 er i dag verdifulle samlerobjekter. Nå kommer seriene ut i fyldige samlebøker sammen med serier fra tvillingbladet Vill Vest.
ORIGINALEN: Davy Crockett i kamp mot vikinger, med dronningen som tilskuer. De originale utgavene av Præriebladet fra 1958 er i dag verdifulle samlerobjekter. Nå kommer seriene ut i fyldige samlebøker sammen med serier fra tvillingbladet Vill Vest. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEGNESERIE: Fenomenet «hemmelig dal» er hyppig forekommende i populærlitteraturen. Bortgjemte, gåtefulle steder våre helter dumper over, ved en tilfeldighet eller etter å ha havnet på ville veier for eksempel under en oppdagelsesreise.

Både folkeeventyrene og den klassiske litteraturen er fulle av slike eksempler. Det skjer også hos Jules Verne og Jonathan Swift, for ikke å snakke om hvor ofte Carl Barks lar Donald Duck & Co. dumpe over alt fra firkantmennesker til dinosaurdaler.

Ivrige lesere av fordums Præriebladet og Vill Vest vil også huske at både Davy Crockett og kaptein Miki med følge ble tatt til fange i hvert sitt vikingsamfunn som hadde eksistert uforandret siden Leiv Eriksson oppdaget Amerika rundt år 1000.

Der har de bodd i flere århundrer, takknemlige overfor «gudene som har gitt dem denne dalen å leve i», som en av ætlingene uttrykker det.

Dette har de italienske serietegnerne gjort maksimalt ut av. Den nye utgaven av bokserien «Davy og Miki» rommer både «Den glemte dalen» (Vill Vest) og «Akbats skatt» (Præriebladet).

Det pussige er selvsagt at kommuniksjonen går greit, rent språklig. Men la oss ikke gjøre dette altfor vanskelig.

Seriene er fornøyelig lesning, med henvisninger til alt fra Walter Scotts «Ivanhoe» til Arthur Conan Doyles «The Lost World».

Som kaptein Miki uttrykker det: «Dette er jo litt av en historie! Ditt folk må ha bosatt seg her lenge før Amerika ble offisielt oppdaget

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!