KOMMENTARER

Nå dreper de fjordene

Oppdrett av laks er en miljøbombe. Fjordene dør sakte. Sykdommer og bruk av giftige kjemikalier er ute av kontroll. Men politikerne vil ha mye mer.

BLÅTT GULL: Statsminiser Erna Solberg (t.v.) og fiskeriminister Elisabeth Aspaker besøker et oppdrettsanlegg i Øygarden. Nå vil de mangedoble norsk lakseproduksjon. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
BLÅTT GULL: Statsminiser Erna Solberg (t.v.) og fiskeriminister Elisabeth Aspaker besøker et oppdrettsanlegg i Øygarden. Nå vil de mangedoble norsk lakseproduksjon. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Til nå er det de mektige som har tatt ordet og beholdt det: Store og små eiere av konsesjoner for lakseoppdrett, eksportinteressene, tilpasningsdyktige forskere og feige eller ukritiske politikere. Alle vil ha mer lakseoppdrett. Alle toner ned miljøproblemene. Fremst i kobbelet står statsminister Erna Solberg og hennes fiskeriminister Elisabeth Aspaker. Denne uka begynner Stortinget behandlingen av stortingsmeldingen med det misvisende navnet «Forutsigbar og miljømessig bærekraftig vekst i norsk lakse- og ørretoppdrett». Den legger opp til en kraftig vekst. Aspaker har ved flere anledninger sagt at målet er en seksdobling av produksjonen. Det skal skje uten at det foreligger noen løsninger på de verste miljøproblemene. Og uten tilstrekkelig og uavhengig forskning og kontroll.

Laksenæringen har vært bortimot hellig i Norge. Den er stor (eksporten var på 46 milliarder i 2014), den er spredt langs hele kysten fra Rogaland til Finnmark (som betyr «distriktsvennlig») og den er en næring der Norge har naturlige fortrinn. Derfor er den politikernes favoritt. Samtidig har store deler av miljøbevegelsen inngått avtaler med næringen som gir viktige inntekter og mykner den kritiske impulsen. Denne kombinasjonen av økonomisk tyngde og politisk beskyttelse har gjort næringen mektig og kontrollerende. Men nå er bildet i ferd med å snu. Først kom protestene fra laksefiskerne som så hvordan bestandene i elvene ble redusert av lakselus og genetisk forurensing fra rømt oppdrettslaks. Nå kommer den neste bølgen og den kan bli mektigere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer