Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nå må penga på bordet

Regjeringen bør ta finanspolitikken i bruk.

Oslo, 2015114: Statsminister Erna Solberg og finnansminister Siv Jensen på SMK. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Oslo, 2015114: Statsminister Erna Solberg og finnansminister Siv Jensen på SMK. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsledigheten fortsetter å stige. Navs siste arbeidskraftundersøkelse viser at 134 000 personer nå står uten arbeid. Det er en økning på 25 000 det siste året.

Det er selvfølgelig et problem for norsk økonomi, men det er et enda større problem for dem som rammes. Sjansen for å bli permanent ufør øker betydelig med arbeidsledighet, og unge som skal ut i dagens arbeidsmarked kan risikere å henge etter resten av karrieren.

I denne situasjonen bør et samlet storting enes om å bruke mer penger på midlertidige tiltak for å få folk i arbeid, i bytte mot en innstramming i handlingsregelen, slik økonomiprofessor Steinar Holden foreslår i Dagens Næringsliv.

Det gjøres allerede godt arbeid fra både regjeringen og Nav med å gjøre Nav mindre byråkratisk og mer fleksibelt. Dette tror vi vil gjøre det lettere for flere å komme inn i arbeid.

Men det er ikke her problemet ligger i dagens situasjon. Det er oljeprisfallet, med ringvirkningene det får for norsk økonomi, som har skapt krisa. Det er først og fremst pengepolitikken som bør få virke i en slik situasjon.

Den er målrettet, virker raskt, har få negative bivirkninger og kan justeres opp og ned ettersom situasjonen endrer seg. Finanspolitikken derimot, med overføringer over statsbudsjettet, virker derimot saktere og kan være vanskelig å reversere når tidene bedrer seg. Det kan også styrke krona, noe som vil svekke bedrifter som er utsatt for konkurranse fra utlandet.

Men som vi skrev på lederplass lørdag 26. mars, er det grenser for hvor lavt sentralbanken kan sette renta innenfor dagens boligpolitiske regime, uten å bygge oppunder en boligboble. Andre har påpekt faren for å bidra til en boble i aksjemarkedet.

I en slik situasjon kan det, som Holden skriver, være nødvendig å bruke finanspolitikken mer aktivt enn regjeringen gjør i dag. Det er allerede satt av fire milliarder kroner til en tiltakspakke, som særlig skulle gå til sørvestlandet. Dette er ikke nok når vi allerede har høy ledighet og Norges Banks spår en ytterligere økning langt inn i 2017.

Med tanke på ulempene ved en ekspansiv finanspolitikk, er det imidlertid viktig at tiltakene er midlertidige, som under finanskrisen, og at de blir gitt under en forutsetning om at en på lang sikt strammer inn på oljepengebruken mer enn handlingsregelen skulle tilsi.

Thøgersen-utvalget viser tydelig at nedturen kommer til å bli mye mer brutal, om vi ikke snart begynner å moderere oljepengebruken. Det må imidlertid vente til den verste delen av krisa er over.

Hele Norges coronakart