LEDER

Nå må penga på bordet

Regjeringen bør ta finanspolitikken i bruk.

Oslo, 2015114: Statsminister Erna Solberg og finnansminister Siv Jensen på SMK. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Oslo, 2015114: Statsminister Erna Solberg og finnansminister Siv Jensen på SMK. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Arbeidsledigheten fortsetter å stige. Navs siste arbeidskraftundersøkelse viser at 134 000 personer nå står uten arbeid. Det er en økning på 25 000 det siste året.

Det er selvfølgelig et problem for norsk økonomi, men det er et enda større problem for dem som rammes. Sjansen for å bli permanent ufør øker betydelig med arbeidsledighet, og unge som skal ut i dagens arbeidsmarked kan risikere å henge etter resten av karrieren.

I denne situasjonen bør et samlet storting enes om å bruke mer penger på midlertidige tiltak for å få folk i arbeid, i bytte mot en innstramming i handlingsregelen, slik økonomiprofessor Steinar Holden foreslår i Dagens Næringsliv.

Det gjøres allerede godt arbeid fra både regjeringen og Nav med å gjøre Nav mindre byråkratisk og mer fleksibelt. Dette tror vi vil gjøre det lettere for flere å komme inn i arbeid.

Men det er ikke her problemet ligger i dagens situasjon. Det er oljeprisfallet, med ringvirkningene det får for norsk økonomi, som har skapt krisa. Det er først og fremst pengepolitikken som bør få virke i en slik situasjon.

Den er målrettet, virker raskt, har få negative bivirkninger og kan justeres opp og ned ettersom situasjonen endrer seg. Finanspolitikken derimot, med overføringer over statsbudsjettet, virker derimot saktere og kan være vanskelig å reversere når tidene bedrer seg. Det kan også styrke krona, noe som vil svekke bedrifter som er utsatt for konkurranse fra utlandet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer