Når barn ikke mestrer

At Wagner og Frost går så langt som til å antyde at boka er injurierende, var overraskende.

DÅRLIG VERNET: Barns personvern er utsatt som følge av opplysningene som samles, skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Bjørn Langsem
DÅRLIG VERNET: Barns personvern er utsatt som følge av opplysningene som samles, skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les: Østrem og Pettersvolds kronikk Vår bok «Mestrer, mestrer ikke. Jakten på det normale barnet» ble angrepet i et innlegg i Dagbladet 20. mars av Jørgen Frost og Åse Kari H. Wagner. De står bak kartleggingsverktøyet TRAS, et av verktøyene som er kritisert i boka.

Boka dokumenterer de uheldige konsekvensene av den økte bruken av kartleggingsverktøy og pedagogiske programmer i barnehagen. Summen av kommersielle interesser, faglig prestisje og politisk styringsiver gjør at etiske og juridiske hensyn overses. Blant annet er barns personvern utsatt som følge av opplysningene som samles.

Gjennom henvendelser fra førskolelærere og foreldre har vi fått bekreftet at dette er en kritikk mange deler. At boka også ville skape reaksjoner fra programutviklerne, var vi forberedt på. Men at Wagner og Frost går så langt som til å antyde at boka er injurierende, var overraskende. De forholder seg ikke til kritikken vi har kommet med. I stedet sier de at vi er arrogante, usaklige og kommer med billige poeng.

TRAS har til hensikt å kartlegge alle barns språkutvikling. Vår kritikk går ut på at verktøyet ignorerer nyere kunnskap om de store variasjonene i barns normalutvikling. Mange barn vil få stempelet "mestrer ikke" uten at det er noen reell grunn til bekymring. Kartleggingsverktøyene snevrer inn forståelsen av barnehagens språkmiljø ved at det trekker oppmerksomheten mot det som lar seg måle, og skaper en svært trang mal for hva et normalt barn er.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer