Når de sterkeste vinner

OL-entusiasmen herjer i Høyre og deler av Ap. Da kan visst folket måtte finne seg i å bli nedstemt.

ERNA MOT SIV: Vi kan få en situasjon der landets finansminister og statsminister er steilt uenige om hvordan 20 milliarder eller mer skal brukes. Og der Høyre støtter støtte hos Ap. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
ERNA MOT SIV: Vi kan få en situasjon der landets finansminister og statsminister er steilt uenige om hvordan 20 milliarder eller mer skal brukes. Og der Høyre støtter støtte hos Ap. Foto: Endre Vellene / DagbladetVis mer
Kommentar

OL skal være en folkefest. Men hvordan blir egentlig festen hvis folket ikke vil ha den?

En måned før regjeringen eventuelt må melde at de er enige om å være fullstendig uenige om OL er spriken mindre blant folk flest: Det er og blir et flertall mot å arrangere OL nå og i Oslo.

Det blir jo en litt underlig situasjon dersom statsminister og finansminister i samme regjering skal være steilt uenig om hvordan tjue milliarder eller mer skal brukes.

Situasjonen blir ikke mindre underlig hvis Høyre gjør seg avhengig av Arbeiderpartiet for å presse gjennom arrangementet.

Tilhengerne trøster seg med at flertallet mot er mindre dersom OL blir billigere, slik en undersøkelse i Aftenposten viste. Antallet tilhengere økte fra 26 til 38 prosent, eller med 12 prosentpoeng. Problemet er at hel 54 prosent fortsatt er mot. Et billig OL betyr selvsagt også at det bygges færre haller og mindre infrastruktur som kan komme til nytte etter at festen er over. Fordelene krymper jo med prislappen, både for idretten og hovedstaden.

Men det spesielle blir hvordan OL kan bli vedtatt i Stortinget. Ifølge Klassekampen er det nå klart at et flertall av Arbeiderpartiets fylkesledere er mot et OL i Oslo nå. Det samme er AUF. Men både partileder Jonas Gahr Støre (Oslo), partisekretær Raymond Johansen (Oslo) og LO-leder Gerd Kristiansen er for.

Ifølge nestleder Helga Pedersen, kommer ikke Ap til å stille sine representanter fritt i spørsmålet. Helga Pedersen representerer Finnmark. Der er partiets fylkesleder svært klar: - Målingene viser at 70 prosent av folket er imot, og jeg vil tro at dette speiles i Ap's medlemsmasse, sier Ingalill Olsen til Klassekampen. Dette har med pengebruk, demokratisk underskudd og konsentrasjon av anlegg å gjøre, forklarer hun til avisa.

Vi skal diskutere saken, og så må alle stille seg bak flertallet, sier Helga Pedersen. Og da snakker vi ikke om flertallet i folket, eller flertallet blant Ap's velgere, eller flertallet på grasrota i partiet. Dersom et flertall i stortingsgruppa er for, er alle for.

Så: Det er mulig at Høyre klarer å presse et OL-vedtak gjennom. Alt de trenger er støtte fra et Arbeiderparti der et flertall av både velgerne og fylkeslederne er imot. Det er ikke gitt at Ap komme til å lande på enighet med Høyre i OL-spørsmålet, men tunge krefter i partiet ønsker det slik. Ap kan ende opp med å redde Høyres OL-drømmer.

For her skal det bli folkefest, og det kan det visst bli enten det treige folket vil ha det eller ikke. Det kan bli litt av et party.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.