Når den utfarende hannkatten dirigerer

Pierre Boulez fikk raskt betegnelsen «en utfarende hannkatt» ved begynnelsen av karrieren. Nå nærmer han seg 90.

EN STOR DIRIGENT: Ifølge Pierre Boulez selv, «begynte han å dirigere, fordi det var ingen andre som kunne spille Webern. Istedenfor å trekke linjene i Weberns musikk, radbrakk de den, punkt for punkt». Foto: CHRISTOPHE ENA / AP PHOTO
EN STOR DIRIGENT: Ifølge Pierre Boulez selv, «begynte han å dirigere, fordi det var ingen andre som kunne spille Webern. Istedenfor å trekke linjene i Weberns musikk, radbrakk de den, punkt for punkt». Foto: CHRISTOPHE ENA / AP PHOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Pierre Boulez' karriere følger to spor, helt fra starten. Komponisten trådte sine sko i Olivier Messiaens komposisjonsklasse ved Paris-konservatoriet, der han forble helt til 1960.

Parallelt til dette var han kapellmester ved teaterkompaniet til Madeleine Renaud og Jean-Louis Barrault, Paris? førende teaterkompani.

Som komponist markerte Boulez seg tidlig og sterkt: om læreren, Messiaen, het det at han skrev horehusmusikk, Schönberg ble erklært død i et berømt essay fra 1952 og på en Stravinskij-forestilling stilte Boulez og gjengen opp med flygeblader stinne av angrep på komponisten.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer