Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Når frykten er viktigst

Ingress

HATOBJEKT NR. 1: Mulla Krekar
HATOBJEKT NR. 1: Mulla Krekar Vis mer
Meninger

Norge har en finansminister som sier hun vil bryte menneskerettighetene i Krekar-saken, en statsminister som bagatelliserer dette og en justisminister som vil gi politiet fullmakter som er i strid med rettsstaten. Da må det være på tide å våkne, også for dem som tror at himmelen alltid er blå. Over lengre tid har vi sett en utvikling der statens makt utvides på bekostning av borgernes frihet og personvernet, og der politiet militariseres gjennom bevæpning, økende overvåking og lavere terskel for bruk av integritetskrenkende metoder. Nå utvides angrepene på rettsstaten. I Krekar-saken har regjeringen grepet inn med instrukser som har tydelige politiske mål, og som er i strid med prinsippene om at tvangsmidler i enkeltsaker skal skje etter en uavhengig vurdering innenfor lovens rammer. Justisminister Anders Anundsen opptrer som om han både er politi og domstol i et forsøk på å skape en ordning som mest mulig likner på internering.

Det er både skremmende og svært alvorlig når partileder Siv Jensen gjentar hva hun sa i 2009: At hun er villig til å bryte menneskerettighetene for å få satt mulla Krekar i forvaring. Uttalelsene er ikke en glipp, men tydelig bevisste. Det forteller mye om dybden i Fremskrittspartiets forhold til menneskerettighetene og rettsstaten. Når statsminister Erna Solberg blir konfrontert med dette, velger hun å kommentere Jensens uttalelser på en helt teknisk måte. Siden menneskerettighetene er en del av det norske lovverket, kan de ikke brytes, sier Solberg. Å krype fram på magen i et slikt spørsmål, kler både statsministeren og Høyre dårlig. Høyre har en nokså stolt historie når det gjelder forsvaret av rettsstaten. Nå er det åpenbart viktigere at Frp og Siv Jensen på nytt får markere at de tar mer avstand fra mulla Krekar enn alle de andre partiene.

Det vi er vitne til er et tydelig forfall i rettsbevisstheten blant sentrale politikere. Mulla Krekar er så allment avskydd, og derfor en så enkel fiende, at det ikke koster noe å bryte eller ta lett på rettssikkerheten. Sentrale jurister sier det er tvilsomt om forvisningen av Krekar til Trøndelag vil stå seg i en domstol. Om vedtaket kjennes ugyldig, er det en ting som er sikkert: Da reises kravet om en ny interneringslov. Slik vil det fortsette så lenge frykten for terror er sterkere enn troen på rettsstaten.