Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Når gass blir brems

Ingress

Meninger

Etter lange forhandlinger vedtok EU natt til fredag å kutte klimagassutslippene med 40 prosent fra 1990-nivå innen 2030. I tillegg vedtok unionen å heve andelen fornybar energi til 27 prosent innen 2030 og å forsøke å øke energieffektiviteten med 27 prosent. Det er ambisiøse mål.

Her i Norge ønsker ikke klimaminister Tine Sundtoft og statsminister Erna Solberg å tallfeste det norske 2030-målet nå. Det vil de først gjøre til våren. Sundtoft sier likevel at hun støtter EUs mål, og kalte gårsdagen en gledens dag.

Samtlige av opposisjonspartiene på Stortinget legger press på regjeringen for at Norge skal tallfeste et minst like ambisiøst mål som EU. I mai i år var Sundtoft helt enig. Vi håper hun holder fast ved det. Noen kaller det lek med tall, men politisk handling forutsetter politiske mål.

Også i trontaledebatten i Stortinget hadde statsministeren en viss tallvegring. Hun ville ikke si at klimamålene for 2020 skal nås, men lovet at regjeringen jobber hardt for å nå målene. Hun slo fast at Norge skal melde et «ambisiøst» 2030-mål når den tid kommer.

Solberg er opptatt av å ha dekning for det hun lover. Regjeringen jobber nå med det faglige grunnlaget fra Miljødirektoratet om hvor store kutt det vil være mulig å gjøre i Norge fram mot 2030.

Mer bekymringsfullt enn tallvegringen, er det at den norske regjeringen ifølge VG har lobbyert aktivt i det siste for å få EU til å droppe klimamålene om fornybar energi og energieffektivisering, av hensyn til norsk gasseksport. Kampanjen ble avvist av EU. Slike saker skader Norges klimaomdømme. Det er viktig at gass blir en klimaløsning og ikke en klimabrems. Gass bør erstatte kull, men det bør ikke erstatte fornybar energi og energieffektivisering, som er enda bedre klimatiltak.

Norge er ikke med i EUs innerste sirkel, men politikken som vedtas der har stor betydning for Norge. Elin Boasson fra klimastiftelsen Cicero og Brüssel-lobbyist Paal Friisvold mener norske politikere har engasjert seg for lite i hva EUs energi- og klimapolitikk vil ha å si for Norge som gassnasjon. De anbefaler at temaet kommer høyere på dagsorden. Det høres ut som et godt råd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media