Når historien forfalskes

Når historien forfalskes, kvestes samfunnets kollektive hukommelse.

INNRØMMET: I 1995 fortalte KGBs nestkommanderende Viktor Gusjko til Hans-Wilhelm Steinfeld at det var hans folk som kokte i hop artikkelen i Izvestia i 1984.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
INNRØMMET: I 1995 fortalte KGBs nestkommanderende Viktor Gusjko til Hans-Wilhelm Steinfeld at det var hans folk som kokte i hop artikkelen i Izvestia i 1984. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Polen skjer dette på nytt i dag, og den verdenskjente filmregissøren Andrzej Wajda sier det ikke var et slikt Polen han kjempet for under det kommunistiske diktaturet.

Nå truer Polens president Andrzej Duda professor Jan Gross med å frata ham landets fortjenestemedalje fordi Gross har fremhevet at polakker massakrerte 4000 jøder og var beskyttet av tyske våpen i byen Jedwabne i juli 1941. Striden står om det faktum at antisemittiske polakker gikk nazistene til hende og myrdet jøder under andre verdenskrig i Polen.

I 2005 truet Polens daværende utenriksminister Adam Daniel Rotfeld gjennom VG å saksøke meg fordi jeg hadde fremhevet at Polens president Aleksandr Kwasnewski først ba om forlatelse for denne polske forbrytelsen mot menneskeheten i 2004. Jeg minnet den gangen om boken «Anti-semittism - the Longest Hatred» av Robert S. Wistrich fra 1991. Kapittel 13 het «Poland: Antisemittism Without Jews». Den polske flyktningen og nåværende professor Nina Witoszek i Oslo skrev i løpet av tre måneders debatt om dette i Aftenposten vinteren og våren 2005, at «Steinfeld hadde begått intellektuelt harakiri» ved å ta opp dette i NRK. Striden inspirerte meg til å utgi boken «Hatet i Europa» til 20-årsdagen for Berlinmurens fall i 2009. Boken er nok glemt og gjemt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer