INNRØMMET: I 1995 fortalte KGBs nestkommanderende Viktor Gusjko til Hans-Wilhelm Steinfeld at det var hans folk som kokte i hop artikkelen i Izvestia i 1984.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
INNRØMMET: I 1995 fortalte KGBs nestkommanderende Viktor Gusjko til Hans-Wilhelm Steinfeld at det var hans folk som kokte i hop artikkelen i Izvestia i 1984. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Når historien forfalskes

Når historien forfalskes, kvestes samfunnets kollektive hukommelse.

I Polen skjer dette på nytt i dag, og den verdenskjente filmregissøren Andrzej Wajda sier det ikke var et slikt Polen han kjempet for under det kommunistiske diktaturet.

Nå truer Polens president Andrzej Duda professor Jan Gross med å frata ham landets fortjenestemedalje fordi Gross har fremhevet at polakker massakrerte 4000 jøder og var beskyttet av tyske våpen i byen Jedwabne i juli 1941. Striden står om det faktum at antisemittiske polakker gikk nazistene til hende og myrdet jøder under andre verdenskrig i Polen.

I 2005 truet Polens daværende utenriksminister Adam Daniel Rotfeld gjennom VG å saksøke meg fordi jeg hadde fremhevet at Polens president Aleksandr Kwasnewski først ba om forlatelse for denne polske forbrytelsen mot menneskeheten i 2004. Jeg minnet den gangen om boken «Anti-semittism - the Longest Hatred» av Robert S. Wistrich fra 1991. Kapittel 13 het «Poland: Antisemittism Without Jews». Den polske flyktningen og nåværende professor Nina Witoszek i Oslo skrev i løpet av tre måneders debatt om dette i Aftenposten vinteren og våren 2005, at «Steinfeld hadde begått intellektuelt harakiri» ved å ta opp dette i NRK. Striden inspirerte meg til å utgi boken «Hatet i Europa» til 20-årsdagen for Berlinmurens fall i 2009. Boken er nok glemt og gjemt.

Gjennom mine 37 år i NRKs nyhetstjeneste, 18 av dem i Moskva og ellers i årevis som reporter i Øst-Europa, prøvde diktaturene selv og deres tilhengere å stigmatisere fri journalistikk, som var regimekritisk. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogans trusler i dag mot en tysk journalist for politisk satire, er ikke noe nytt. Meg rammet dette første gang i 1978. Da besøkte Jugoslavias aldrende president Jozef Tito den like avfeldige Leonid Bresjnev.

I en lørdagsrevy etter min kommentar harselerte NRK med en lørdagstegning der Harald Heide-Steen leste teksten om de to gamle kallene: «Du Jozef, husker du den krig?», spurte Bresjnev sin gjest, som nærmest stønnet gispende og gjespende et «jaaaah»!

Bresjnev fortsatte i Heide-Steens ordspøk: «Husker du de ga oss de piller for at vi ikke skulle se på jenter?» Tito gjespet et ja til det, også. Så klinte satirikeren til og la Bresjnev dette i munnen: «Du Jozef, nå jeg tror de piller begynner å virke!» Mandag morgen troppet den sovjetiske ambassadør Dmitrij Poljanskij opp hos utenriksminister Knut Frydenlund og krevde Norges unnskyldning for både min kommentar og satirehalen som fulgte.

Etterpå fortalte Frydenlund meg med en oppgitt latter at han forgjeves prøvde å forklare det forhenværende medlemmet av det sovjetiske politbyrået at regjeringen ikke redigerer Dagsrevyen i Norge. Arme Merkel med Erdogan!

Under Fredsmarsjen i 1982 anklaget Pravdas sjefkommentator Jurij Sjukov meg for å bedrive nazistisk journalistikk. For - jeg hadde tatt med meg nordisk presse til Katynskogen utenfor Smolensk den sommeren. Det var åstedet for KGBs massakre på polske krigsfanger i mai 1940.

Først våren 2010 offentliggjorde Russlands daværende president Dmitrij Medvedev dokumentene som beviste at Stalin, og ikke Hitler året etter, ga ordren om å myrde 15000 polske reserveoffiserer som var krigsfanger i Sovjetunionen. Men den gangen skulle slikt forties. Da Arne Treholt ble arrestert i begynnelsen av 1984, fikk jeg unngjelde mer. 6. april 1984 trykket weekendbilaget til det sovjetiske regjeringsorganet Izvestia en dobbeltside der konklusjonen var at jeg var CIAs rekrutteringsagent i Moskva.

Hvordan står det til i øst i dag? I Ungarn har statsminister Victor Orban lenge prøvd å kneble samfunnskritikk, også i massemedia. På grunn av fortielsene om polakkenes egen antisemittisme har det nye polske regimet slått inn på den samme galei. Dette er to Nato-land! Og Nato, som var stiftet med parolen «forsikring for fred og frihet»! Arme Jens Stoltenberg.

Putins nye historiepark i Moskva stempler Lenin som forrykt, men nedtoner massemorderen Stalin. Naiviteten er til å grine av.

Tidligere KGB-major Vladimir Putin kan bare begynne å bla i det 12-binds verket «Strengt hemmelig: Lubjanka til Stalin om tilstanden i landet 1922- 1934) (ISBN 5- 8055- 0069- 8). Verket ble utgitt etter 2001 av mitt Alma Mater, Historisk institutt ved Russlands vitenskapsakademi i Moskva.

Men i Putins historiepark forties historien enda mer bisart. Ingen russere tviler på at Stalin-regimet myrdet mange millioner uskyldige sovjetborgere. Det er nesten banalt å skrive om slikt. Imidlertid går Putin-regimet løs på selv middelalderhistorien. Vikingene var bare baltiske pirater i henhold til Kremls historieskriving nå. Kjære vene, kong Olav Haraldsson (Den hellige) var svoger av tsar Jaroslav den vise i Novgorod da Hellig-Olav dro derfra etter to år for å kristne Norge i 2030. Og Putin feirer da Jaroslavs minne, ved at en av de mest moderne jagerne i den baltiske flåte bærer hans navn. Jeg har filmet om bord!

Men for fire år siden fikk jeg filme i Moskva noen opptak av filmen «Viking». Den var sponset av Norsk-russisk handelskammer. Filmens budskap var at de aller tidligste russiske stormenn søkte støtte hos slekt i Norge mot sine fiender alt før Russland ble en stat. Den avdøde, sovjetiske middelalderhistoriker Aron Gurjevitsj sto alltid for nettopp dette synet, i strid med versjonen om at russerne hentet sin første drott fra Sveariket.

Gurjevitsj kjente jeg godt, og han var medlem av Vitenskapenes selskap i Trondheim. Så viser det seg nå, at tidligere KGB-major Putin mener historikerkjempen bare hyllet pirater fra Østersjøen. «Viking»-filmen som jeg så, er heller ikke sluttført. Kjære vene, Russland kulturminister fordømte en film han selv betalte for, «Leviathan», og som vant en Oscar-pris for to år siden. Slik skjer fordummingen av den offentlige erkjennelsesprosess i øst. Dette begrepet lanserte jeg i min første bok «Arven etter Bresjnev» i 1982. Men nå går Putin, Polens president og Ungarns statsminister trøstig baklengs inn i fremtiden, i fotefarene til presidenten for sine gamle fiender, tyrkerne. Russlands nasjonalskald Aleksandr Pusjkin skrev allerede etter Napoleonskrigene for 200 år siden: «Den bitre sannhets mørke står meg likevel kjærere enn det opphøyde selvbedrag!».