Når livet rives opp med rota

Det norske rettsvesenet tror at å fradømme barn samvær med fedrene sine er til barnas beste.

UNDERORDNET FARSKAP: «I vår sak var det ingen forbrytere. Det var ingen som skulle dømmes heller. I den grad noen har gjort noe som avviker fra dagliglivets normer så er det fordi to mennesker har vært i en emosjonell krisesituasjon», skriver artikkelforfatteren om erfaringen fra barnefordelingsrettssaken. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen
UNDERORDNET FARSKAP: «I vår sak var det ingen forbrytere. Det var ingen som skulle dømmes heller. I den grad noen har gjort noe som avviker fra dagliglivets normer så er det fordi to mennesker har vært i en emosjonell krisesituasjon», skriver artikkelforfatteren om erfaringen fra barnefordelingsrettssaken. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg var en tur innom rettssystemet forleden. Det var bare én dag, og jeg hadde bare 90 minutter til rådighet. Fort gjort altså.

Det var bare det at det var hele min tilværelse sammen med ungene mine som lå i vektskålen. Hvilken formell tilhørighet jeg som far skal ha til ungene mine, og hvor mye de skal få være sammen med mammaen og pappaen sin etter skilsmissen. I tillegg hadde det betydning for om jeg får noen del av økonomien som følger med det å være enslig forelder. Barnetrygd, skatteklasse 2 og eventuelle bidrag.

Én og en halv time.

Pluss advokatens tid selvsagt. Men advokaten blir jo mer som presten i begravelsen. Hun kjenner ikke meg på ordentlig. Hun gjør en jobb. Det er jo jeg som kan redegjøre for hvem jeg er, for idealer og drømmer, lengsler og sorger, sinne og avmakt og for kjærligheten til barna mine. Og så skal man fortelle hele historien om familien sin også. Mange detaljer om valg, prioriteringer, problemer og frustrasjoner. Om brudd og sammenbrudd. Om tilværelsen til en hel familie med små barn, store barn, besteforeldre og omgangsvenner. Et helt liv som rives opp med rota den dagen livspartneren flytter ut.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer