Når ytringsfriheten dreper demokratiet

Frifinnelsen av Hussain er egnet til å spre hat, legitimere hat og avle hat, men den er også egnet til å sette ytringsfriheten på dagsorden.

RIKTIG? Frifinnelsen av Hussain kan gjerne være så juridisk riktig den bare vil, men kan ikke sies å bidra til en bedring, skriver artikkelforfatteren.
RIKTIG? Frifinnelsen av Hussain kan gjerne være så juridisk riktig den bare vil, men kan ikke sies å bidra til en bedring, skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nylig falt det dom i saken mot Ubaydullah Hussain. Hussain var tiltalt for offentlig å ha oppfordret til drap med hensikt om å skape alvorlig frykt i en befolkning. Tiltalen var basert på ytringer Hussain har fremmet på sin offentlige facebookprofil. Nærmere bestemt fem tilfeller der han hyller terrorangrep som er begått mot vestlige interesser.

Dommen er grundig og reflektert, og bærer preg av at dommer Ingemar Nestor Nilsen vet at den vil bli nøye gjennomgått. Basert på argumentasjonen og gjeldende lovverk fremstår den som riktig, men dommen vil av mange trolig bli oppfattet som støtende.

Dommen vil også, dersom den blir stående, gi en indikasjon på hvilke ytringer som skal kunne aksepteres. Den vil med andre ord bli stående som et eksempel på hva som må anses som legitimerte ytringer.

Personlig er jeg en stor tilhenger av ytringsfrihet, og mener at denne bør vernes. Likevel er jeg daglig vitne til en rekke ytringer i det offentlige rom, kanskje særlig i nettavisenes kommentarfelt, som jeg finner støtende og som i realiteten er med på å sette begrensninger på folks ytringsfrihet. Ytringsfriheten er i ferd med å bli et demokratisk problem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer