Narkomane filmstjerner

BERGEN (Dagbladet): Skuespillerstaben i den nye dokumentarfilmen «Og barna kaller dem for fylliker» består av tunge narkomane. Opptakene er for en stor del gjort i heroinmiljøene i Oslo. Produsent Svend Aavitsland mener filmen både vil sjokkere og skremme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Regissøren fra «Boomerang»-filmen, Trond Kvist, håper dokumentaren vil være klar til årets filmfestival i Haugesund. Som «Boomerang» vil filmen først bli satt opp på kino før den sendes på NRK.

Og om forholdet mellom Kvist og politiet i Bergen var anspent da temaet politivold ble belyst i «Boomerang», var medgjørlige politifolk fra Bergen politikammer i går helt i regissørens vold. Faktisk insisterte politiet på å få spille seg sjøl i filmen, og smilende tok de imot instruksjoner da en politirazzia ble rekonstruert i Nygårdsparken i Bergen.

Kritiske

- Dette er i første rekke en film med og fra de narkomane på deres egne premisser, og ikke så mye om dem, forteller Wolf.

Rundt 20 tyngre narkomane lar seg intervjue om sin egen tilværelse, om samfunnets behandling av dem, men også hva de tenker om samfunnsspørsmål som rasisme, utroskap, politikk, kunst, osv. De fleste tilhører heroinmiljøet i Oslo, hvor de fleste opptakene er gjort.
Rundt 2- Vi vil sette et kritisk søkelys på norsk narkotikapolitikk, men uten å forfekte at full legalisering er veien å gå. Vi er heller ikke ute etter å frelse noen eller synes synd på dem, sier Wolf.

- Narkomane mener samfunnet plasserer dem desidert nederst på rangstigen. De ber om å få komme opp på et mer akseptabelt nivå, på linje med alkoholikerne, og som dem få behandling for et rusproblem. De narkomane vil ikke bli betraktet som kriminelle av natur. De vil helst slippe å stjele og rane for å få penger til dop, men føler samfunnet ikke gir dem noe valg.

- Spør oss!

Glenn Nord (42) har vært narkoman i 25 år, og lar seg intervjue i filmen.

- Det skremmer vettet av meg at myndighetene stadig skjærer ned bevilgningene til forebyggende arbeid. De siste åra er trenden at hasjen forsvinner fra markedet, og ungdom går rett på heroin. Så selger de seg for å skaffe penger til dop. Jeg har gått inn og ut av norske fengsler, og tilgangen på narkotika er like stor både utenfor og innenfor murene.

- Hvor mye penger jeg har kostet norske skattebetalere våger jeg ikke tenke på, men jeg er helt sikker på at pengene kunne vært bedre anvendt.

- Vi narkomane må bli tatt med i beslutningsprosessen når norsk narkotikapolitikk skal utformes. 19 år gamle Camilla er enig. Hun startet med hasj for seks år siden og går nå på heroin.

- Bare den siste måneden har jeg tatt seks overdoser, sier hun resignert.

Glenn Nord og Camilla blir skuespillere

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer