Narkomane katter, kåte hunder og prostituerte kaniner

Den svenske dukkefilmen «We R Animals» blir noe utenom det vanlige.

||| Dukkefilm er ikke bare for barn, men sjelden har vi sett et prosjekt så rettet mot voksne som den kommende svenske dukkefilmen «We R Animals».

Her følger vi kaninen Snøhvit, som på sin jakt etter trygghet blir forsøkt tvunget til prostitusjon av to svært sjalu hunder og en kattehallik.

Miksen mellom lun og sadistisk humor, med innslag av narkomane katter, kåte hunder, vampyrflaggermus, ondskap og magi, tilsier at filmen nok får en høyere aldersgrense enn de fleste andre dukkefilmer.

Rå humor - Alt begynte med tanken om en nettbasert serie i samme stil som Tom og Jerry, bare med råere humor. Det utviklet seg til et, i hvert fall i mine øyne, ganske bra filmmanus, forteller manusforfatter og regissør Thobias Hoffmén.

Det virker som om den svenske filmbransjen - og resten av filmverden - kan være enige i den påstanden. Fra den første ideen om å lage en uavhengig, lavbudsjetts dukkefilm, har prosjektet nå utviklet seg til å bli noe som kan bli en ny, svensk filmsuksess, med produksjonshuset Filmlance AB med på laget.

- Vi spilte inn en en pilot i sommer, som skal vises fram for potensielle investorer. Forhåpentlig kan vi begynne innspillingen for fullt neste år, sier Hoffmén.

- Helvetes jobb Å lage dukkefilm for voksne er ikke bare-bare, skal vi tro Hoffmén.

- Utfordringen blir å få filmen til å ikke se ut som et dukketeater. Vi må filme dette på samme måte som en vanlig spillefilm. Vi vil forsøke å få så mange helfigurbilder som mulig, benytte et bevegelig kamera, og rett og slett få det til å se så filmatisk ut som mulig, sier Hoffmén, og fortsetter:

- Det er dessuten en helvetes jobb med dukkene. For å styre en dukke kreves det for eksempel fem dukkespillere som jobber samtidig. Har vi da tre dukker i bildet samtidig, krever det altså rundt 15 dukkespillere som er i gang samtidig. Samtidig er mulighetene mye større på denne måten. Vi får en helt annen verden, og et ekstra lag med humor på grunn av dukkene. Med dukkene har man også friheten til å flytte grenser på en helt annen måte enn man kan gjøre med vanlige skuespillere. Og ikke minst er det mye lettere å dubbe filmen til andre språk.

Internasjonal satsing At Hoffmén tenker internasjonalt allerede fra start er ingen dum idé - filmen spilles inn med engelsk som originalspråk. Etter at han la de første bildene fra filmen ut på nettsiden Filmstar.se, har ikke responsen fra internasjonale filmsider latt vente på seg.

- Det er helt vilt hvor mye hype det er blitt nå. De fleste store sidene i USA skriver om filmen, og jeg har funnet artikler i England, Tyskland, Holland, Italia og mange flere. Dette er gøy, sier Hoffmén, som ikke legger skjul på inspirasjonskildene:

MANUSFORFATTER OG REGISSØR:  Thobias Hoffmén. Foto: PRIVAT
MANUSFORFATTER OG REGISSØR: Thobias Hoffmén. Foto: PRIVAT Vis mer

- Jeg har alltid elsket Jim Henson og hans dukker i «Muppet Show», «Labyrinth» og så videre. Jeg er også stor fan av blant annet «Gremlins» og «Meet the Feebles». Jeg synes det er trist at alle dyr må være dataanimerte om dagen, og ville elsket å være en av dem som gjør at dukkekulturen får forbli stor, sier Hoffmén, og nevner et annet prosjekt han følger med stor spenning om dagen:

- WETA (studioet til «Ringenes Herre»-skaper Peter Jackson, red.anm.) holder nå på med et prosjekt med animatroniske dukker, en variant av «Det suser i sivet». Kanskje det klart for en «second coming» nå?

KREVER MANGE: Hver dukke krever rundt fem personer. Foto: PRIVAT
KREVER MANGE: Hver dukke krever rundt fem personer. Foto: PRIVAT Vis mer