Narkopushere utstyrt med «access all areas»-pass

Og politiet lukket øynene. Quart-bombe i ny bok.

(Dagbladet.no): Det har aldri vært noe hemmelighet at det sirkulerte narkotika på Quart-festivalen.

Men i tidligere pressesjef Pål Hetlands bok «Quart - den usminkede historien om Norges viktigste festival», som slippes i morgen, avsløres det at narko-formidlingen hadde et mer omfattende og organisert omfang enn tidligere ant.


I boka kommer det fram at Quart-ledelsen aktivt framskaffet narko til nøkkelpersoner på festivalen.

- NRK hadde selv
- Quart var [...] behjelpelig med å skaffe rusmidler til norske og utenlandske journalister, programledere, skuespillere, idrettsstjerner, politikere, agenter, platebransje, sponsorer og andre kjendiser som var på besøk. Selv om mange hadde med seg det de trengte selv, var det ikke sjeldent at folk gikk tom mot slutten av festivalen. Da kunne vi bli kontaktet», skriver Hetland, og følger opp:


- Med ett unntak. NRK. De hadde alltid nok.

Marius Lillelien er fungerende radiosjef i P3 og har vært med på de fleste Quart-festivalene for NRK.

Han kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen og sier han ikke vet om noen tilfeller av narkotikabruk blant NRK-ansatte som har endt om som en sak internt.

- Men Quart-festivalen har jo vært kjent for høy party-faktor og det er ingen hemmelighet at journalister er med på festen etter jobb, legger han til.

All access

AVSLØRER I NY BOK: Tidligere pressesjef på Quart-festivalen Pål Hetland avslører omfattende og organisert narkodistribusjon på festivalen i sin nye bok, som slippes i morgen. Foto: EIVIND PEDERSEN
AVSLØRER I NY BOK: Tidligere pressesjef på Quart-festivalen Pål Hetland avslører omfattende og organisert narkodistribusjon på festivalen i sin nye bok, som slippes i morgen. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Hetland skriver i boka at narkopushere ble utstyrt med «access all areas»-pass, slik at de kunne komme og gå som de ville.

Politiet respekterte ifølge Hetland backstage-området som et privat område, ettersom de prioriterte sikkerhetshensynet på festivalen.

- Så vi fikk det som vi ville, og politiet måtte ha ransakningsordre for å komme inn på backstage-områdene våre. Dermed kunne også litt større kvanta avleveres helt trygt. En av pusherne jeg har pratet med fortalte meg at han ved en anledning leverte en halv kilo hasj backstage på Idrettsplassen - til 53 kroner grammet, skriver Hetland i boka.

Det var imidlertid ikke bare hasj som ble distribuert, ifølge Hetland var det alt fra «A til Å - eller fra E til H».


- Oppsto interessekonflikt

Politistasjonssjef Ole Hortemo i Kristiansand bekrefter overfor Dagbladet.no at backstage-området på Quart-festivalen ble definert som privat område.

- Det betyr at politiet må ha en konkret mistanke for så å få ransakingsordre for å komme inn på området, sier Hortemo.

Backstage var dermed definert på samme måte som et hotellrom.

Narkopushere utstyrt med «access all areas»-pass

- Vi ønsket i utgangspunktet fri adgang til alle områder på festivalen, men her oppsto det en interessekonflikt, sier Hortemo.

Festivalledelsen ønsket nemlig å definere artistområdet bak scenen som privat, og argumenterte for dette i flere møter. Til syvende og sist var det politimesteren i Agder som etter en juridisk vurdering avgjorde at backstage ikke var å anse som et offentlig område.

- Dermed forholdt vi oss til det, og måtte ha ransakingsordre dersom vi skulle bak scenen.

- Skjedde det ofte?

- Vi har hatt aksjoner backstage ja, og vi har også gjort tilslag mot artister direkte. Jeg vil gjerne understreke at vi aldri har gitt noe amnesti eller på noen måte godkjent ulovligheter, sier Hortemo.

- Hvordan reagerer du på påstandene om at narkopushere hadde fri tilgang til området bak scenen?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Hortemo.

- Ville vært idioter

Tidligere festivalsjef Toffen Gunnufsen sier til Dagbladet.no at han selv ikke har lest mer enn de utdragene pressen i dag har omtalt, men han understreker at dette er Pål Hetlands historie og at han ikke har noen forutsetning for å si om boka er sann eller ei.

- Men jeg kan si at ledelsen, festivalsjef og styret i Quart måtte være idioter hvis vi bevisst gikk inn for å selge dop. Da ville vi satt hele festivalen i fare.

Han opplyser videre at bandkontaktene festivalen hadde var frivillige, og disse hadde standard arbeidskontrakter der det blant stod at de skulle opptre høvelig. Bandkontakter som ble tatt i å omsette narkotika, ville ifølge Gunnufsen få festivalbåndet klippet av og anmeldt

- Deres jobb var å hente artistene og få dem på scenen til avtalt tid. Hva de eventuelt har gjort for artistene vet jeg ingenting om. Men er klart det finnes artister som er borte i dop, og som sikker prøver seg hvis de ikke har med seg noe selv. 

Pål Hetland har foreløpig ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Dagbladet.no kommer med mer.

BESLAG:</B> Slike «partypakker» ble beslaglagt under Quart-festivalen i 1999. De inneholder amfetaminkapsel, hasj, ecstasy og rohypnoltabletter.
NARKOTATT: 11 medlemmer av crewet til den norske hip hop-gruppa Equicez ble i 2003 arrestert for besittelse av narkotika.