Narkotika-debatten

Debatten om narkotika i Norge handler om internasjonale avtaler og forpliktelser, samt hensynet til ansatte i behandlingsapparatet, mens stoffbrukerne stadig er levende gisler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Store internasjonale aviser som New York Times og The Guardian har nylig omtalt overdosedøden i Norge med kritiske overskrifter som f.eks.: «Naturskjønne Norge fryktelig dødsscene for stoffavhengige.» Verdens øyne er rettet mot vår 30 års feilslåtte og «dødelige» narkotikapolitikk.

Det er hevet over tvil at tunge økonomiske interesser er bundet opp i den nåværende ordning. Innen behandlingsapparat, mafia og det internasjonale pengevesen.

Hvis man betrakter behandlingsapparatet for stoffavhengige, springer den manglende differensiering og individualisering en i øynene. Katastrofal underdimensjonering betyr at ventetiden fra behandlingsønsket oppstår til behandling startes, kan bli så lang at motivasjonen forsvinner - eller stoffbrukeren dør. Ofte ensom og i elendighet.

BrukerForeningen i Tønsberg, interesseorganisasjon for stoffbrukere, erfarer at norsk narkobehandling er skremmende lavt prioritert. De offentlige behandlingsmål er urealistisk snevre, og ytterst få interesserer seg for behandlingens innhold og kvalitet. Unyanserte politiske standpunkter og moralske vurderinger er vevd sammen til dårlig fungerende behandlingsmodeller, der siste rest av selvrespekt lett kan bli borte. Avholdenhet og stoffrihet er hittil det eneste aksepterte behandlingsresultat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer