Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Narkotika var en stor del av mitt miljø

Henrik Langeland kom ikke utenom dop i sin nye roman.

VESTKANTGUTTER: Henrik Langeland er straks klar med oppfølgeren til romanen «Verdensmestrene». Nå har kompisene fra Slemdal blitt 22 år gamle. Foto: THOMAS HAUGESVEEN
VESTKANTGUTTER: Henrik Langeland er straks klar med oppfølgeren til romanen «Verdensmestrene». Nå har kompisene fra Slemdal blitt 22 år gamle. Foto: THOMAS HAUGESVEEN Vis mer

Les utdrag fra «Hauk og due» her.

- Det er en roman om hvordan fire gutter fra Oslos vestkant kommer seg ut av borgerskapets klamme favntak - den omvendte klassereisen, sier Henrik Langeland om sin siste roman. 

Boka handler om vestkantmiljøet som han bruker mye plass på i det første bindet av romanserien. Ikke et sløsete, flottenfeier miljø, men et nøysomt og møysommelig slemdalsmiljø. I «Verdensmestrene» var karakterene 12 år. «Hauk og due» foregår ti år senere, i 1992, og de fire Gulleråsen-vennene er nå blitt 22 år. Utdraget er åpningsscenen, og vi befinner oss på et nachspiel på Frogner - på julaften. Det er første gang Lars møter barndomsvennen Marius på sju år.

- Jeg likte å åpne med julaftennachspiel, som var karakteristisk for Oslo-oppveksten, sier Langeland, som liker at ting stemmer, når han skriver om sitt hjemsted, Oslo. Virkelighetseffekten må være riktig.

Mye norsk litteratur tar for seg klassereisen - veien inn i det borgerlige miljøet. Dette er littaratur om den motsatte reisen, ikke ned i arbeiderklassen, eller inn i m-l-politikk. Men måten å takle en annen måte å leve på, enn den borgerlige. Reisen bort fra borgerskapet er ikke ny. Christianiabohemen var borgerlige, og valgte dekadensen. 68`erne kom i stor grad fra det borgerlige, men valgte en annen politisk måte å forholde seg til det på.

- Borgerskapets barn har hatt forskjellige måter å forholde seg til borgerlighet på. Mine romanpersoner gjør det på sin måte. Som så mange gjorde i Oslo på nittitallet. Narkotika er en vei, sier Langeland.

Han mener det var vanskelig å være 22 år i Oslo, uten å komme bort i sentralstimulerende midler. Og dermed vanskelig å skrive om Oslo på nittitallet uten å ta det med.

- Da ville man droppet en vesentlig del av virkeligheten. Det var en stor del av mitt miljø, men også generelt. Som det sikkert er fortsatt, sier Langeland.

Det var en del ting i denne romanen han har hatt planer om å skrive lenge, men som var vanskelig å formulere.

- Det var vanskelig fordi det handler om mennesker som gjør ting i randsonen av det som er begripelig. De sviker hverandre på det som er helt hinsides oppfattelsen. Det er krevende å få til det som god litteratur, sier han.

Serien skal avsluttes på nyttårsaften i 1999. I den forrige romanen på seks hundre sider etablerte Henrik Langeland et univers. Denne boken handler primært om Lars og Hauk - to viktige karakterer i første bind. I de neste bøkene vil andre karakterer fra universet tre frem i lyset.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media