Narkotikafreden

Når man fører krig mot menneskenaturen, taper både staten, samfunnet og narkotikamisbrukerne.

VIL REDUSERE KRIMINALITET: «Alternativet til forbudspolitikken er heldigvis ikke å erkjenne nederlag. Det er regulert omsetning, i tillegg til rusomsorg og sosialpolitikk,» skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Aleksander Nordahl
VIL REDUSERE KRIMINALITET: «Alternativet til forbudspolitikken er heldigvis ikke å erkjenne nederlag. Det er regulert omsetning, i tillegg til rusomsorg og sosialpolitikk,» skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Aleksander Nordahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For 40 år siden erklærte Richard Nixon sin «krig mot narkotika». For 30 år siden åpnet Norge for lovens strengeste straff for narkotikaforbrytelser. For 20 år siden opplevde Norge det som er blitt kalt «det første store overdoseåret». For ti år siden hadde vi det største antallet narkotikaanmeldelser noen gang - over 45 000. Det forhindret ikke at vi hadde mer enn 400 overdosedødsfall det året, nær en femdobling sammenliknet med ti år tidligere.

Ti år med styrket behandlingsinnsats, en tidobling av narkotikabrukere som får metadon, og internasjonale narkotikatrender har redusert overdosedødsfallene litt: De ligger nå på rundt 250 i året.

At stadig strengere straffer og stadig flere anmeldelser på narkotikafeltet ikke har ført til en nedgang i antall heroinbrukere som mister livet, burde være nok til å revurdere politikken. Men problemet er ikke bare at politikken ikke har redusert overdosedødsfallene, og heller ikke bare at forbudet gir svekket helse og livskvalitet for brukerne. Narkotikapolitikk angår nemlig langt flere enn brukere og pårørende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer