DEBATT

Debatt: Narkotikapolitikk

Narkotikavalget

Et av vårt århundres store temaer står på agendaen foran årets stortingsvalg: narkotikapolitikk. Få politikkområder vil være så avgjørende for livskvaliteten i Norge de kommende tiårene.

OFRE: Sør-Amerikanske land har alt å tape på at narkotikabruk blir mer komfortabelt for norske rekreasjonsbrukere, skriver Schjetne. Foto: MOHAMMED ABED / AFP / NTB Scanpix
OFRE: Sør-Amerikanske land har alt å tape på at narkotikabruk blir mer komfortabelt for norske rekreasjonsbrukere, skriver Schjetne. Foto: MOHAMMED ABED / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Narkotikapolitikken står på dagsorden foran årets stortingsvalg. Debatten er tilsynelatende utløst av to forhold: overdosestatistikken, og volden og kriminaliteten som følger i narkotikatrafikkens kjølvann.

Avkriminalisering blir av mange foreslått som vei å gå. Da går bruk og besittelse av narkotika fra å være en straffbar forbrytelse til en forseelse. Bøter fra rettsvesenet erstattes med overtredelsesgebyrer eller andre administrative reaksjoner fra forvaltningen, slik blant annet Italia, Spania og Portugal har gjort det.

Andre igjen tar til orde for «full avkriminalisering», uten noen form for reaksjoner, i hvilket tilfelle det vil være snakk om en de facto legalisering av bruk og besittelse. Forslaget har opplagt mye for seg overfor de rusavhengige. Bøter og eventuell bøtesoning gir liten mening for mennesker i en slik livssituasjon.

Men majoriteten av brukerne er ikke avhengige. De er rekreasjonsbrukere, som foretrekker andre rusmidler enn alkohol. Og som jobber intenst for sin sak. Ikke saken til de tungt rusavhengige. Eller narkotikatrafikkens ofre.

Samfunnet vil kanskje få en god følelse av «å ha gjort noe» for slitne stoffavhengige ved å avkriminalisere bruk og besittelse. Men de dømmes i stor grad til fengsel for forhold som tyverier eller narkotikasalg for å finansiere bruken. Og ingen har foreslått å avkriminalisere dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer