Narrenes skip

NEW YORK (Dagbladet): Republikanerne skal ha kongress i New York på seinsommeren neste år, tett opp til 11. september. Den politiske hensikten er selvsagt å få blåst nytt liv i terrorangsten og få den konvertert til stemmer på George W. Bush.

Det er bare en liten hake ved dette, og det er at mange republikanere ser på New York City som et eneste stort bol av homser, jøder, kommunister og svarte. Byen er en eneste stor smittekilde, skitten og farlig. Noen av presidentens partifeller kan til nød kjøre med nedrullede gardiner over George Washington-brua inn til Yankee-stadium i Bronx for å se en baseballkamp, men så kommer de seg lynraskt ut igjen.

Republikanernes leder i Kongressen, skadedyrutrydderen Tom DeLay fra Texas, trodde han hadde funnet en glitrende løsning på dette problemet. Han foreslo å leie cruisebåten «Norwegian Dawn», legge den ved eksklusive Chelsea Piers og så innkvartere delegatene der. Slik kunne de slippe unna trange hotellrom, snuskete heiser, transvestitter i baren, drosjesjåfører fra Bangladesh og aggressive gateselgere fra Queens.

New Yorks borgermester Michael Bloomberg er riktignok republikaner, men han skjønner hvem han er valgt av. Bloomberg gjorde oppmerksom på at cruiseløsningen ville være en grov fornærmelse mot byen og et direkte økonomisk tap for hoteller, restauranter og annen service. Fra før er New York på sultekur hva gjelder både føderale og statlige midler. Det koster penger å få hverdagslivet til å gå rundt for 8 millioner mennesker på et par øyer og et stykke fastland.

Før DeLay rakk å endre planer, så rettferdigheten sitt snitt til et sardonisk puss. Båten det var snakk om, «Norwegian Dawn» - som knapt har noe med Norge å gjøre - er nemlig alle homofiles favorittbåt. På den arrangeres homocruise, partnerskapsfeiringer og homsefestivaler. Da dette kom ut, ble de fundamentalistisk kristne i partikjernen grå i ansiktene sine.

I denne byen hvor alle elsker en slik ironisk tvist, ble selvsagt kombinasjonen av byredde republikanere, cruise og homoturer brettet ut i alle avisspalter. Spaltisten Clyde Haberman i The New York Times mente Tom DeLay burde ta i bruk det norske språket for å forklare hva som skjedde med båtplanen. Ifølge Haberman ville det mest passende uttrykket være: «Uff da.»