Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Narrespillet fortsetter

Ingress

Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsforhandlingene mellom palestinerne og israelerne brøt sammen for snaut to uker siden, men fremdeles er det uklart om de vil bli gjenopptatt. Mange spør seg uansett om hva som er vitsen med å fortsette. De siste par ukene har vært et stjerneeksempel på hvor vanskelig det er å få oppnådd noe som helst for få de to partene til å komme til en løsning.

29. mars nektet israelske myndigheter å løslate 26 palestinske fanger som avtalt. Statsminister Benjamin Netanyahu kom plutselig med et nytt krav for å løslate fangene, ikke til palestinerne, men til USA. Han ville ha den spiondømte israeleren Jonathan Pollard løslatt fra et amerikansk fengsel. Palestinerne ble rasende, og president Mahmoud Abbas sa at de nå ville søke medlemskap i 15 FN-organisasjoner. Dermed så israelerne rødt, og i midten av forrige uke gjorde de det klart at de vil fryse skatteinntekter fra palestinere som jobber i Israel. Dette er et beløp som utgjør 110 millioner dollar i måneden. Og som om ikke det var nok, ga israelske myndigheter klarsignal til bygging av 700 nye boenheter på okkupert område.

USAs utenriksminister John Kerry gir begge parter skylda for bruddet, men har kritisert Israel mest, ikke minst på grunn av bosettingene. Men samtidig gir Kerry uttrykk for at løslatelsen av spionen Pollard er under vurdering. Israelerne har på sin side sagt at de vil fortsette forhandlingene med palestinerne etter 28. april, som var den opprinnelige sluttdatoen. Offisielt sies det at det er spørsmålet om jødiske bosettinger på okkupert område, palestinske flyktninger, Jerusalems status og framtidige grenser som gjør at forhandlingene står i stampe. Men mange peker på at Israels ufravikelige krav om at palestinerne skal anerkjenne Israel som en jødisk stat, er hovedproblemet. Dette kravet kommer israelerne med for å sikre seg at de ikke skal bli tvunget til en enstatsløsning med palestinerne, at Israel vil sikre sin jødiske framtid og at palestinske flyktninger ikke skal kunne få vende tilbake. Men palestinerne ser det annerledes. Hva med rettighetene til de over én million palestinere som bor innenfor Israels anerkjente grenser?

Sett saken på hodet: Hva om palestinerne hadde krevd at Israel skulle anerkjenne en ren palestinsk stat? Ikke minst ut fra de historiske erfaringene under Adolf Hitler vil da ordet «judenrein» bli brukt av israelerne, både følelsesmessig og politisk. Om forhandlingene vil fortsette, vil det bare bli et narrespill, slik det til nå har vært. En helt ny amerikansk tankegang må komme på bordet, men ingenting tyder på at det vil skje under Barack Obama.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!