Narrespillet om Palestina

Ingress

Meninger

DET VAR NOK ikke mange som hevet øyenbrynene da USAs utenriksminister John Kerry forrige fredag erklærte at det nå gikk mot fredsforhandlinger mellom israelerne og palestinerne. Forberedende samtaler kunne komme i gang i løpet av ei ukes tid, sa han. Har vi hørt det før? Ja. Tror vi på det? Nei. Hvor mange ganger er ikke disse ordene blitt uttalt uten at freden har kommet et skritt nærmere? Det har ikke vært forhandlinger mellom israelerne og palestinerne på tre år.

EN AV DEM som tok Kerry på ordet, var tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som i et debattinnlegg i Aftenposten tirsdag slo fast at det er en «løsning i sikte i Midtøsten». Bondevik, som leder sitt eget fredssenter i Oslo, har de siste ukene blant andre møtt både Israels president Shimon Peres, statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat. Så han var ikke det minste overrasket over at det nå skulle bli fredsforhandlinger. Man skulle tro at Bondevik, som har opplevd så mange tilbakeslag i Midtøsten som politiker, ikke gikk så hardt ut på banen. Blant annet burde han ha lært at både palestinere og israelere er flinke til å prate prominente gjester etter munnen, men mindre villige til å gjøre noe aktivt. Og sjøl om han er Israel-venn, bør Bondevik vite at israelernes krav til palestinerne er så beinharde at de ikke vil gå med på dem.

REAKSJONENE etter Kerrys uttalelser lot ikke vente på seg. Fra palestinsk hold ble det for n-te gang gjentatt at stans i bosettingene, israelsk tilbaketrekning til grensene fra 1967 og løslatelse av fanger, er kravene for å sette seg til forhandlingsbordet. En talsmann i det israelske justisdepartementet gikk forleden ut og sa at 82 fanger ville bli løslatt for å få forhandlingene i gang, men bare det var nok til at bråket startet i nasjonalforsamlingen Knesset. Og nå sier talsmannen i Det hvite hus, Jay Carney, at det kan bli innledende samtaler «om noen uker», ikke i løpet av ei uke, som Kerry antydet.

KERRY HAR HATT seks runder med partene siden han ble utenriksminister i januar og ønsker selvfølgelig å vise at han jobber for fred. Amerikanerne er også bekymret for Israel på grunn av situasjonen i Egypt og i Syria. Men det er ikke nødvendig å fortsette narrespillet om Palestina av den grunn.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.