Nasjonal omsorgssvikt

Overvekt hos barn kan sees på som omsorgssvikt fra foreldre. Barnevernet må inn i fedmebekjempelsen.

PRIVAT? Behandling av overvekt i barnefamilier handler om å tråkke inn i privatlivets fred, skriver kronikkforfatterne. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
PRIVAT? Behandling av overvekt i barnefamilier handler om å tråkke inn i privatlivets fred, skriver kronikkforfatterne. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Overvekt og fedme representerer en av de største truslene mot folkehelsen. Andelen barn med overvekt og fedme øker dramatisk. Barnevekststudien ved Folkehelseinstituttet viser at mer enn en av fem jenter i 3. klasse er overvektige eller fete. Stadig flere barn får diabetes type 2 på grunn av usunne levevaner. Voksne har omsorg for barn. Når små barn utvikler fedme og vektrelaterte helseproblemer, har omsorgen sviktet. Er det foreldrene, fagpersonene eller myndighetene som svikter barna?

Mange faktorer påvirker energibalansen, og overvekt har ikke alltid enkle årsaksforklaringer. Det handler om aktivitet, kosthold, appetittregulering og arv. En OECD-rapport fra 2010 beskriver at norske 15 åringer sitter like mye stille som 80-åringer! Samtidig med at hverdagsaktiviteten er mindre har vi større tilgjengelighet på mat med høy energitetthet. Fristelsene er mange. Arvelige faktorer bidrar til at noen er mer utsatt for å utvikle overvekt. Men endringer i arvematerialet kan ikke forklare økende forekomst av overvekt i befolkningen. Det er først og fremst levevanene som går i arv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer