Nasjonale prøver

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LÆRER ÅSE PEDERSEN

har i Dagbladet 2. mai et underlig forsvar for de elevene som har valgt å boikotte de obligatoriske nasjonale prøvene i sentrale fag. Selv om skepsisen overfor nasjonale prøver skinner klart igjennom, er begrunnelsen at resultatet av prøvene blir offentliggjort. Hun mener at dette inneværer at personvernet ikke gjelder for elever som utsettes for nasjonale prøver.

Hun har rett i at resultatene fra de nasjonale prøver vil bli lagt ut på Skoleporten. no på samme måte som andre opplysninger om skolens læringsmiljø, gjennomstrømning, ressurser og andre skolefakta. Resultatet fra de nasjonale prøvene er med på å belyse læringsutbyttet ved den enkelte skole. Hun har imidlertid ikke rett i at denne offentliggjøringen går på personvernet løs. Resultatene vil selvsagt ikke bli presentert på individnivå, men på høyere nivåer som klassetrinn, skole, kommune, fylkeskommune og nasjonalt. På skoler med flere grupper pr. årstrinn vil resultatene bli presentert samlet for trinnet og ikke være fordelt på de ulike klassene/gruppene. Skoler med klassetrinn eller grupperinger med få elever eller andre kjennetegn som gjør at enkeltelever kan gjenkjennes, vil ikke få offentliggjort sine resultater av hensyn til personvernet.

Personvernet er altså ivaretatt til fulle, og er derfor ingen holdbar begrunnelse for å boikotte lovlig vedtatte nasjonale prøver. Disse prøvene er jo ikke noe man har funnet på for å plage elevene mest mulig. Hensikten er rett og slett å fremskaffe viktig informasjon om det faktiske læringsutbyttet i skolen. Det er merkelig at en lærer kan se det som sin oppgave å unnskylde sabotering av dette arbeidet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer