NASJONALGALLERIET: Her fra Munch-salen. Skal bygningen fremdeles brukes til kunst?
Foto: Frank Karlsen/Dagbladet
NASJONALGALLERIET: Her fra Munch-salen. Skal bygningen fremdeles brukes til kunst? Foto: Frank Karlsen/DagbladetVis mer

Nasjonalgalleriet bør ikke forlates

Kulturministeren kan ikke love at bygget på Tullinløkka skal brukes til kunst.

Meninger

22. april arrangerte Kunsthistorisk forening et seminar og debattmøte om Nasjonalgalleriets fremtid. Auditoriet på Kunstnernes Hus var stappfullt, og debattmøtet utviklet seg snart til et folkemøte.

Samtlige innledere, deriblant Gunnar Danbolt, André Støylen, Audun Eckhoff og Trine Skei Grande, var for at Nasjonalgalleriet må forbli et sted der kunst blir vist.

Hva slags kunst dette skal være og hvem som skal drive det, forblir åpent, og det er heller ikke Kunsthistorisk forenings oppgave å mene noe bastant om byggets innhold.

Men det synes opplagt for de aller fleste, siden Staten kommer til å eie bygget også i fremtiden, at Nasjonalmuseet får forvalte Nasjonalgalleriet i en eller annen form.

Som en av museets kuratorer uttrykte på møtet, er det vanskelig, nesten utenkelig, å se for seg Nasjonalmuseet uten Nasjonalgalleriet.

Den ærverdige bygningen utgjør en såpass viktig del av museets historie, at Nasjonalmuseet vil miste noe essensielt om bygningen på Tullinløkka blir forlatt. Selve bygningen er for lengst fredet, men vi krever, som en forening av fagpersoner som vet hva vi snakker om, at bygget også fredes som et visningssted for kunst.

I forkant av Statsbyggs workshop 30. april, der diverse løsninger for Tullinløkka skal drøftes, ber vi alle andre som har alternativer til bruk av Nasjonalgalleriet, enten det er Universitetet i Oslo eller Advokatforeningen, å holde «fingrene unna», og respektere byggets viktige historie og funksjon.

Kulturministeren sier i Dagbladet 22. april at hun ikke vil love kunst i Nasjonalgalleriet, men vi håper hun straks går tilbake på dette og nå sier klart ut at ambisjonen er å bevare Nasjonalgalleriet som et visningssted for kunst.