Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nasjonalgalleriet kan bli gjort om til byuniversitet

En ny rapport anbefaler at kunsten skal ut av Nasjonalgalleriet.

KAN BLI UNIVERSITET: Statsbygg anbefaler at Kulturhistorisk museum overtar Nasjonalgalleriet og at det opprettes et byuniversitet ved Tullinløkka i Oslo. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
KAN BLI UNIVERSITET: Statsbygg anbefaler at Kulturhistorisk museum overtar Nasjonalgalleriet og at det opprettes et byuniversitet ved Tullinløkka i Oslo. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Ingen aktører er interessert i å drive fortsatt kunstmuseum i Nasjonalgalleriet. Derfor anbefaler Statsbygg et byuniversitet på den attraktive Tullinløkka i Oslo.

Etter årelang strid og en rekke arkitektkonkurranser og utredninger om områdets fremtidige bruk, ble det tilbakelagt nok en etappe i Tullinløkka-saken mandag, da Statsbygg kom med sine anbefalinger for området.

Statsbygg mener det bør opprettes et byuniversitet ved den attraktive plassen, og at Kulturhistorisk museum overtar Nasjonalgalleriet når museet flytter til Vestebanetomten.

Å opprette et skulpturgalleri i Nasjonalgalleriet er også utredet, men ballen ble lagt død fordi man rett og slett ikke fant noen aktører som var interessert i å drive kunstmuseum videre i bygningen, sier Bjørne Grimsrud, ansvarlig for prosjektet i Statsbygg til NTB.

Restauranter og park Forslaget om byuniversitet innebærer at Kulturhistorisk museum overtar Nasjonalgalleriet som totalrehabiliteres. Samtidig opprettes det et nytt studenthus i St. Olavs g. 32, og et nytt forsknings- og undervisningsbygg i Akademihagen ved siden av Fredriks gate 3.

Kulturhistorisk museum har meldt om økt plassbehov på rundt 11.000 kvadratmeter. De får dekket om lag halvparten av dette ved å ta Nasjonalgalleriet i bruk. Resten av behovet kan dekkes ved en mindre utbygging over og under jorden på Tullinløkka, ifølge Statsbyggs forslag.

For selve plassen anbefaler Statsbygg et oppgradert parkanlegg med «attraktive uterom», der bygningene åpnes mot plassen med restauranter og inngangspartier fra Tullinløkka.

Badeland Forslagene skal nå gjennom en kvalitetssikringsprosess, før regjeringen begynner den politiske behandlingen av saken. Sanner vil ikke gi et anslag for når regjeringen vil ha sin innstilling klar.

— Det vil helt sikkert komme engasjement, svarer Sanner på spørsmål om han tror anbefalingen vil skuffe de mange som har kjempet for fortsatt kunst i Nasjonalgalleriet når museet etter hvert flytter til Vestbanetomten.

Statsbygg forteller om en omfattende prosess fram mot endelig anbefaling, der flere enn 40 interessenter er kartlagt og mange har levert innspill og synspunkter.

Underveis har forslag både om slottsmuseum, utvidelse av Borgarting lagmannsrett, badeland, kjøpesenter og fonteneanlegg på uteområdene blitt skrinlagt.

— Det har vært mange ønsker om hva Tullinløkka kan brukes til, men det har vært meldt inn få reelle behov. Det har gjort denne prosessen litt spesiell sammenlignet med andre, sier Bjørne Grimsrud.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart